Prima pagină » Știri externe » Geopolitică în farfurie. Macron, la un pas „să-l OTRĂVEASCĂ” pe Xi cu “Le russe” în Pirinei

Geopolitică în farfurie. Macron, la un pas „să-l OTRĂVEASCĂ” pe Xi cu “Le russe” în Pirinei

Geopolitică în farfurie. Macron, la un pas „să-l OTRĂVEASCĂ” pe Xi cu “Le russe” în Pirinei

După festinul de la Elysée, Emanuel Macron l-a invitat pe Xi Jinping la un dejun neconvențional, tradițional, într-un cadru intim din Pirinei, locul copilăriei sale. A apelat prietenul său de joacă Éric Abadie, proprietarul unei cârciumioare prietenoase din Trecătoarea Tourmalet. Éric, neinspirat, a inclus în meniu și specialitatea casei, plăcinta le russe (rusul). Bomba diplomatică a fost dezamorsată în ultimul moment, cu o plăcintă cu afine.

O prăjitură ”rusă” cu praline, o specialitate din Pirinei – care făcea parte din meniul ales de către Éric Abadie, proprietarul unui restaurant din Trecătoarea Tourmalet, prietenul preşedintelui francez Emmanuel Macron – a fost înlocuită marţi cu o tartă cu afine – din motive diplomatice – la masa special pregătită în escapada personală în Pirinei în a doua zi a unei vizite de stat a preşedintelui chinez Xi Jinping, dezvăluie Dépêche du Midi, citată de Le Figaro.

O atitudine sinceră la mare altitudine

Şeful statului francez a ales un cadru autentic şi intim, restaurantul la mare altitudine al prietenului său Éric Abadie, un cadru ideal pentru o abordare sinceră a unor subiecte spinoase, între care şi Războiul din Ucraina.

În meniu s-au aflat feluri specifice din Pirinei, alese de Éric Abadie personal.

  • Ca aperitiv s-a servit ”garbure” – o supă tradiţională locală.
  • Apoi ”umăr de miel confit” cu jambon de porc negru din Bigorre, fasole din Tarbais şi ceapă.
  • A urmat un platou de brânzeturi Dominique Bouchait, iar ca desert băcătarul prevăzuse un produs de patiserie specific Béarnului şi Ţării Bascilor – ”le russe”.

”Le russe” este o plăcintă ca oricare alta, umplută cu pastă de biscuiţi cu migdale şi praline, o prăjitură originară din Oloron-Sainte-Marie, a cărei reţetă, potrivit legendei, provine din Crimeea.

Pudrată cu zahăr, ea aminteşte câmpiile înzăpezite din Rusia.

Promotorul François Mitterrand

Casa Artigarrède, o patiserie de familie care deţine secretul reţetei din 1920, scrie pe site că François Mitterrand a introdus acest desert în bucătăria Palatului Élysée şi că succesorii acestuia, Jacques Chirac şi Nicolas Sarkozy, au oferit această prăjitură multor şefi de stat aflaţi în vizite oficiale.

Însă, într-un context geopolitic sensibil, pe fondul Războiului din Ucraina, acest desert extrem de apreciat de către Emmanuel şi Brigitte Macron a fost înlocuit cu o tartă cu afine, dezvăluie Dépêche du Midi.

”Eu am propus meniul (Palatului) Elysée în urmă cu câteva săptămâni”, se declară vinovat Éric Abadie.

Această din urmă specialitate din regiune, nu mai puţin savuroasă, a evitat o gafă, în contextul în care dosarul ucrainean este unul dintre punctele spinoase ale vizitei de stat a lui Xi Jinping.

China nu a anunţat niciodată în mod oficial că susţine Rusia împotriva Ucrainei şi afişează o neutralitate aparentă. Beijingul denunţă însă amestecuri ale Occidentului şi îşi aprofundează tot mai mult cooperarea cu Moscova.

Citiți și: Macron l-a momit pe Xi în căsuța bunicii din Pirinei cu miel, brânză și afine. O reuniune în familie, doar neveste, fără consilieri. Miza ospățului

Rene Pârșan a debutat în presă în 1992, reporter și redactor la Evenimentul Zilei. Între 1994 și 2010 a fost senior editor, editorialist, reporter și fotoreporter la ZIUA. A mai colaborat ca ... vezi toate articolele

Citește și