George Iacobescu, primul român distins de Regina Elisabeta a II-a cu titlul de SIR, se retrage de la conducerea grupului Canary Wharf, după 36 de ani

George Iacobescu, primul român distins de Regina Elisabeta a II-a cu titlul de SIR, se retrage de la conducerea grupului Canary Wharf, după 36 de ani
Sursa: Ambasada României la Londra
Publicat: 19/06/2024, 19:33
Actualizat: 19/06/2024, 19:34

Omul de afaceri George Iacobescu, preşedinte al grupului Canary Wharf, înnobilat de Regina Elisabeta a II-a în 2012 cu titlul de Cavaler (Knight Bachelor), a anunțat că se retrage de la conducerea acestuia, după mai bine de trei decenii.

Canary Wharf Group Investment Holdings (CWG) a anunțat, joi, că președintele său, Sir George Iacobescu, se va retrage din Consiliul de Administrație începând de luni, 1 iulie 2024. El va fi succedat de Sir Nigel Wilson în calitate de Președinte neexecutiv, conform unui comunicat de presă.

Sir George a fost o forță în spatele reamenajării Docklands din Londra din 1988. A devenit directorul executiv al grupului în 1997 și președintele acesteia în 2011. A fost numit cavaler în 2012 pentru servicii pentru caritate, comunitate și industria serviciilor financiare, fiind singurul cetățean britanic născut în România care a fost onorat în acest fel.

„A fost onoarea și provocarea unei vieți să fi lucrat cu un grup extraordinar de oameni, transformând un doc abandonat într-un cartier înfloritor cu utilizare mixtă. CWG este prima companie de pe planetă care a construit de la zero un cartier central de afaceri complet nou. Astăzi, Canary Wharf găzduiește mii de rezidenți, întreprinderi mari și mici din multe sectoare, unul dintre cele mai aglomerate centre comerciale din Marea Britanie, precum și parcuri, grădini, magazine, restaurante și baruri. Este o comunitate înfloritoare în inima vechiului East End”, a declarat Sir Geroge Iacobescu.

„Odată cu creșterea continuă a sectorului tehnologic, a sănătății și a științelor vieții, a noilor activități de agrement și a ecologizării Wharf-ului, urmează vremuri interesante pentru proprietate. „Sunt deosebit de mândru de relația strânsă de lucru pe care am avut-o cu comunitatea locală și cu întreaga Londra, ajutând la sprijinirea angajării locale și acționând ca ancora pentru regenerarea Londrei de Est. Recunoştinţa mea enormă se îndreaptă către toţi colegii mei de-a lungul atâtor ani care au contribuit în egală măsură la succesul Canary Wharf”, a declarat omul de afaceri.

Sir George Iacobescu a contribuit direct la ridicarea imperiului financiar londonez, la reforma apărării demarată de guvernul Marii Britanii, este colecționar de artă și pasionatul de jazz. George Iacobescu a fost decorat în iune 2003 cu titlul de Comandor al Ordinului Imperiului Britanic, iar în anul 2007 a fost numit custode al British Museum.

Sir George Iacobescu, alături de Ambasadorul Romaniei, Laura Popescu / Sursa: Ambasada României la Londra

Emigrant în Canada

Născut în 1945 în România, George Iacobescu este de profesie inginer. Bunicul său a fost avocat și deținea un ziar, iar tătal său a fost un cunoscut medic hematolog. Studiază Ingineria Civilă și Industrială la Universitatea din București, iar din 1969 până în 1975 lucrează ca inginer în România. Este însă determinat să părăsească țara și regimul de aici, iar în 1975 emigrează în Canada cu ajutorul unor contacte pe care reușise să și le facă în Vest. Reușește într-un final să și-o aducă aproape, cu eforturi uriașe, și pe logodnica sa Gabriela.

În 1983, odată cu începerea lucrărilor de construcţie a centrului „World Financial Center”, s-a stabilit la New York, devenind şi vicepreşedintele executiv al companiei care s-a ocupat de finalizarea acestui proiect, potrivit comunicatului Ambasadei României la Londra de la momentul acordării distincției, în februarie 2012.

„În anul 1987, a fost iniţiat, ca urmare a deciziei premierului Margarteh Thatcher, un proiect de reconversie şi reabilitare a fostei zone a docurilor londoneze, proiect denumit „Canary Wharf” şi care a fost încredinţat firmei pentru care lucra George Iacobescu. El s-a mutat la Londra, devenind vicepreşedinte executiv responsabil cu realizarea bugetelor, cu proiectarea şi construirea a jumătate din viitorul centru financiar Canary Wharf”, se mai spune în comunicatul ambasadei, citat de Mediafax.

În 1994, a fost promovat ca membru în Consiliul de Administraţie al Canary Wharf Holdings Limited ca director executiv, devenind vicepreşedinte executiv în 1996 şi preşedinte executiv în martie 1997.

„Canary Wharf este considerat ca fiind cel de-al doilea centru financiar din capitala Marii Britanii, după centrul financiar istoric „City” care s-a dezvoltat de-a lungul a 500 de ani. Ca volum al tranzacţiilor financiare, Canary Wharf a ajuns să deţină o treime din cel derulat în City, depăşind însă volumul de tranzacţii derulate în Frankfurt”, conform ambasadei române la Londra.

Din 2021, Sir Geroge Iacobescu nu mai ocupa o funcție executivă.

Madalina Prundea
Absolventă a Universității „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca, Departamentul de Limbi Moderne Aplicate din cadrul Facultății de Litere, Mădălina mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Două surori din Italia au găsit o sumă uriașă în pivnița bunicului lor. Când au...
Ireal! Cum s-a „scuzat” un bărbat în fața soției sale, după ce a lăsat-o însărcinată...
FOTO. Imagini hot! Cum arată Doina, românca superbă care l-a cucerit pe milionarul olandez de...
Doliu în familia lui Edward Iordănescu! Vestea tristă vine la scurt timp după ce România...
GALERIE FOTO Doi soți britanici și-au vândut casa și au cumpărat un sat întreg în...
Rugăciunea pe care toți credincioșii trebuie să o rostească de Sfântul Petru și Pavel. Te...
Imagini mult prea INDECENTE! Cum arată actrița de 57 de ani în costum de baie....
Reacţia unui turist din Eforie, întrebat de ce intră în mare, deşi e arborat steagul...
Detalii șocante despre măcelul din camera de hotel. Ce s-a întâmplat cu Alexandra: A fost...
Cum pot beneficia românii de umbrelă și șezlong gratuit pe plajele din Thasos. Oferta de...
Cod roşu de senzualitate! Vedetele au făcut spectacol în public pe plajele din România
Nemții au lansat „GARSONIERA” Dacia Duster. Pentru minimaliști – VIDEO
Peskov a dezvăluit ce făcea Putin în timpul dezbaterii Biden-Trump
S-a aflat ce s-a întâmplat cu LOCUITORII de pe INSULA PAȘTELUI! Experții au RECUNOSCUT!
Amendă de 3.300 de lei. Se interzice montarea pe mașină. 20 de puncte-amendă
Ce escrocherie! Infractorii au golit conturile cu un singur telefon
Anda Adam și Yosif Mohaci se căsătoresc religios. Primele imagini de la eveniment. Ce rochie...
Românii din vestul țării, în pericol! Medicii trag un semnal de alarmă. Boala care îi...
Ștefania se visează deja la cratiță, acasă la Cosmin! Ce planuri are concurenta atunci când...
Altercația violentă pe care ar fi avut-o Ștefan Bănică Jr. și Mihaela Rădulescu: "Risca să...
BANCUL ZILEI. Bulă: - Bună ziua, televizoare color aveţi? Vânzătorul:- Bineînţeles!
Turneul european al lui Taylor Swift, mai valoros decât Jocurile Olimpice
×