Prima pagină » Știri externe » George Soros: UE nu trebuie să cedeze în fața presiunilor Ungariei și Poloniei

George Soros: UE nu trebuie să cedeze în fața presiunilor Ungariei și Poloniei

George Soros: UE nu trebuie să cedeze în fața presiunilor Ungariei și Poloniei

Miliardarul american de origine maghiară, George Soros, a declarat că Uniunea Europeană nu trebuie să cedeze în fața presiunilor Ungariei și Poloniei, care au blocat proiectul de buget și fondul de relansare economică.

Soros a adăugat că Uniunea Europeană nu își poate permite să facă compromisuri în ceea ce privește condiționarea alocării de fonduri europene de respectarea principiilor statului de drept, informează site-ul agenției de presă Reuters.

Declarația lui Soros vine în contextul în care Ungaria și Polonia au blocat luni adoptarea bugetului pe perioada 2021-2027 și a fondului de relansare economică destinat statelor europene deoarece Uniunea Europeană a anunțat că fondurile europene vor fi alocate doar statelor europene care respectă principiile statului de drept.

 

 

Ungaria și Polonia au blocat proiectul de buget

Viktor Orban a avertizat săptămâna trecută că țara sa va bloca adoptarea proiectului de buget în cazul în care va fi introdusă clauza referitoare la respectarea normelor statului de drept.

„Deşi Ungaria se simte obligată să coopereze, în contextul noilor evoluţii, este posibil să nu asigurăm unanimitatea care este necesară pentru aprobarea formală a proiectului bugetar decis în iulie”, a spus Orban.

Acesta a adăugat că mecanismul conține „definiţii neclare privind încălcarea normelor”, astfel că „pot apărea abuzuri politice”.

Și premierul Poloniei, Mateusz Morawiecki, a transmis o scrisoare către instituțiile Uniunii Europene prin care a informat că țara sa va bloca adoptarea bugetului comunitar pentru perioada 2021-2027 în cazul în care accesul la fondurile europene va fi condiționat de respectarea statului de drept de către guvernele statelor membre.

Președinția germană a Consiliului Uniunii Europene a ajuns la un acord cu Parlamentul European în ceea ce privește bugetul UE pentru perioada 2021-2o27, însă pentru a intra în vigoare, proiectul de buget, în valoare de 1.074,3 miliarde de euro, dar și Fondul de relansare economică, în valoare de 750 de miliarde de euro, trebuie aprobate formal atât de Parlamentul European, cât și de Consiliul UE.

Prin condiționarea alocării de fonduri europene de respectarea statului de drept, decisă în urma unor lungi negocieri între Parlamentul European și președinția germană a Consiliului Uniunii Europene, atât Budapesta cât și Varșovia riscă să piardă miliarde de euro fonduri europene.

Autor
Daniel Matei a absolvit Facultatea de Jurnalism din București, iar de-a lungul ultimilor zece ani a lucrat pentru mai multe publicații online din România. El s-a alăturat echipei GÂNDUL.RO în ... vezi toate articolele

Citește și