Comisia Electorală Centrală din Georgia a anunțat că va renumăra buletinele de vot de la câte cinci secții de votare alese aleatoriu din fiecare circumscripție electorală, ca urmare a refuzului opoziției de a recunoaște rezultatele alegerilor parlamentare care au avut loc în acest weekend.
Comisia anunțase anterior că partidul de guvernământ, Visul Georgian, a câștigat alegerile cu 53,9% din voturi, reamintește France24.
Potrivit instituției, vor fi renumărate buletinele de vot din aproximativ 14% din secțiile de votare din țară, în contextul în care opoziția acuză că rezultatele scrutinului sunt false.
Partidele de opoziție pro-occidentale au refuzat să recunoască rezultatele scrutinului de sâmbătă, despre care susțin că au fost falsificate în favoarea partidului de guvernământ. Zeci de mii de persoane s-au alăturat luni unui miting de protest la Tbilisi.
„Comisiile electorale de district vor efectua renumărări ale buletinelor de vot de la cinci secții de votare alese aleatoriu în fiecare circumscripție electorală”, a transmis Comisia prin intermediul unui comunicat.
Potrivit rezultatelor parțiale anunțate de comisie, Visul Georgian a câștigat 53,9%, din voturi, comparativ cu cele 37,7% obținute de partidele de opoziție.
După anunțarea primelor rezultate parțiale, președintele Salome Zurabishvili a descris rezultatele alegerilor drept „ilegitime”, invocând intervenția Rusiei în scrutin, o afirmație care a fost respinsă de Kremlin.
Partidele de opoziție au declarat că nu vor intra în noul Parlament, pe care îl consideră „ilegitim”, și au cerut alegeri „noi”, organizate de o „comisie electorală internațională”. Statele Unite și Uniunea Europeană au condamnat „neregulile” de la acest scrutin.
Mai mulți observatori ai alegerilor din Georgia au declarat luni că au fost descoperite dovezi de fraudă la scară largă și au cerut anularea a cel puțin 15% din voturile exprimate.
Analistul Levan Kvirkvelia a declarat pe X că „datele oferă dovezi solide care susțin ideea falsificării/numărării greșite a buletinelor de vot”.
„Această manipulare a avut loc exclusiv în zonele rurale și putem spune că partidul de guvernământ a comis fraude electorale”, a adăugat el.
Georgia a fost, în mai, scena unor proteste de proporții la adresa unei legi privind „influența străină”, despre care criticii au spus că reflectă legislația rusă folosită pentru a reduce la tăcere criticii Kremlinului.
Statele Unite au impus sancțiuni mai multor oficiali georgieni în urma protestelor, în timp ce Uniunea Europeană a oprit procesul de aderare a țării la Blocul comunitar.
Partidul de guvernământ a fost acuzat în ultimele luni de formațiunile din opoziție că a îndepărtat Georgia de obiectivul său de aderare la UE și că ar aduce țara înapoi în sfera de influență a Rusiei.
Sursa foto: Profimedia