Georgia comemorează cinci ani de la războiul cu Rusia

Publicat: 08 08. 2013, 17:21
Actualizat: 09 08. 2013, 17:59

O depunere de jerbe de flori la mormintele militarilor georgieni uciși în acest război este prevăzută la Tbilisi, iar o defilare militară urmează să aibă loc în orașul Gori, care a fost bombardat și ocupat pentru o scurtă perioadă de timp de către forțele ruse în 2008.

În noaptea de 7 spre 8 august 2008, Georgia a lansat o ofensivă militară pentru a relua controlul Osetiei de Sud, o regiune separatistă georgiană susținută de Moscova.

Rusia a rispostat angajând o operațiune militară de anvergură. La finalul acestui război de cinci zile, Moscova a recunoscut independența Osetiei de Sud și Abhaziei, alt teritoriu separatist georgian, instalând baze militare pe teritoriul celor două regiuni.

Cu o zi înaintea marcării a cinci ani de la acest „blitzkrieg”, Rusia și Georgia s-au livrat la acuzații reciproce, aruncând una asupra celeilalte responsabilitatea acestui conflict.

„Eram obligați să ripostăm în acest mod față de actele agresive ale forțelor armate georgiene”, a declarat premierul rus Dmitri Medvedev, care era președinte în momentul conflictului din 2008, într-un interviu pentru postul georgian de televiziune Rustavi-2.

La rândul său, președintele georgian Mihai Saakașvili a declarat că Rusia a provocat războiul cu Georgia, cu scopul de a „controla” mai bine această fostă republică sovietică din Caucazul de Sud.

„Georgia a început să construiască un stat independent, cu adevărat independent, iar Rusia a avut nevoie de un război pentru a ne controla”, a declarat Saakașvili pentru Rustavi-2.

Președintele georgian se confruntă în prezent cu o perioadă de coabitare dificlă cu premierul considerat prorus Bidzina Ivanișvili, al cărui partid a câștigat alegerile legislative în octombrie.

Miliardarul Ivanișvili îndemană la o normalizare a relațiilor cu Moscova, întrerupte de la conflictul din 2008, iar Guvernul său nu exclude deschiderea unei anchete asupra modului în care a fost purtat acest război de către Georgia.

În același timp, el oferă asigurări că susține orientarea prooccidentală a Georgiei. O eventuală recunoaștere a independenței Osetiei de Sud de către Georgia este de neimaginat la ora actuală, potrivit unor analiști.