Georgia MELONI primește premiul Global Citizen din mâna lui Elon Musk / Mișcare strategică sau aliniere politică cu Donald Trump?

Publicat: 24/09/2024, 13:17
Actualizat: 24/09/2024, 13:31

Prim-ministrul italian, Giorgia Meloni, a fost distinsă luni cu Premiul Global Citizen, înmânat de miliardarul Elon Musk, un susținător proeminent al lui Donald Trump. Această decizie a fost interpretată pe larg de presa italiană ca un posibil semn al reaprinderii legăturilor dintre Meloni și candidatul republican, având în vedere contextul alegerilor prezidențiale din SUA care se apropie.

Ceremonia a avut loc la Atlantic Council din New York, unde lui Meloni i-a fost recunoscută contribuția sa la consolidarea relațiilor transatlantice.

Ca politician, ai practic două opțiuni – să fii lider sau adept. Să acționezi spre binele poporului tău sau doar mânat de sondaje. Ambiția mea este să conduc și nu să urmez, a spus premierul italian pe scena Atlantic Council.

Totuși, alegerea lui Musk pentru a prezenta premiul a stârnit controverse, având în vedere sprijinul recent al acestuia pentru candidatul republican, Donald Trump.

Presa italiană și Financial Times sugerează că această mișcare ar putea indica o aliniere politică a lui Meloni cu Trump. Musk este considerat unul dintre cei mai influenți susținători ai fostului președinte american.

Giorgia Meloni este o persoană pe care o admir, care a făcut o treabă incredibilă ca prim-ministru al Italiei. Italia are o creștere economică record, un nivel scăzut al șomajului. E minunat. Și ea este, de asemenea, o persoană autentică, sinceră și asta nu se poate spune întotdeauna despre politicieni, a spus fondatorul Space X.

Decizia de a-l aduce pe Musk la festivitate a generat tensiuni în rândul personalului, care și-a exprimat nemulțumirea printr-o scrisoare adresată CEO-ului Atlantic Council, Frederick Kempe, potrivit celor de la Euractiv.

Filiera Italia-Trump

Deși Meloni și-a exprimat admirația pentru Donald Trump, lăudându-i politicile și încercând să implementeze o abordare similară în Italia, ea a adoptat o atitudine mai pro-europeană și atlantistă de când a preluat funcția de prim-ministru.

Meloni a apărut ca un susținător vocal al Ucrainei și a construit legături puternice cu președintele american Joe Biden.

Cu toate acestea, unii dintre aliații ei cred că Meloni ar putea deveni partenerul european cheie al lui Trump, sporindu-i influența în rândul liderilor europeni, cu care a avut adesea relații tensionate.

Vicepremierul Matteo Salvini a fost un susținător constant al lui Trump, în timp ce Meloni a fost mai rezervată, afirmând că va colabora cu orice câștigător al alegerilor din SUA.

Realația Meloni-Musk

Surse apropiate Georgiei Meloni au declarat pentru Corriere della Sera că decizia de a-l implica pe Musk a fost luată cu luni înainte, înainte ca sprijinul acestuia pentru Trump să devină public.

Ministrul de externe, Antonio Tajani, a respins speculațiile că alegerea lui Meloni a fost motivată politic, descriind-o ca o decizie strategică menită să stimuleze interesele de afaceri ale Italiei, nu să semnaleze un sprijin pentru Trump.

În iulie, Giorgia Meloni și-a mobilizat susținătorii să voteze împotriva președintei Comisiei Europene, Ursula von der Leyen. În acel moment, victoria lui Donald Trump părea mai plauzibilă, având în vedere dezbaterea cu Joe Biden, înainte ca cel din urmă să-și anunțe retragerea din cursa pentru Casa Albă.

Vizite repetate ale lui Elon Musk în Italia

Elon Musk, considerat unul dintre cei mai bogați oameni din lume, cu o avere estimată de Forbes la 257 de miliarde de dolari, a vizitat Italia de două ori.

Prima vizită a avut loc în iunie 2023, la Palazzo Chigi, iar cea de-a doua în decembrie, când a participat la Atreju, petrecerea organizată de partidul Fratelli d’Italia în Roma.

CITEȘTE ȘI:

Giorgia Meloni, premiată de un prestigios think-tank, la New York. Elon Musk îi va înmâna premiul

Bloomberg: Giorgia Meloni începe să își piardă farmecul, în contextul DETERIORĂRII relațiilor cu UE /Premierul Italiei va avea de făcut alegeri dure

Dacă duminică ar fi alegeri, tu cu cine ai vota?

Vezi rezultate

Loading ... Loading ...
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Concluzii după dezastrul Satan II: Putin nu controlează situația arsenalului nuclear. „Nicio rachetă grea nu...
Traseul mega furtunii prin România! La ce oră va fi atins VÂRFUL ciclonului
FOTO. Actriță de filme interzise a spus dacă ar petrece o noapte cu Gigi Becali!...
Viață de miner în comunism: lucra în Iad ca să aibă o viață ca-n Rai....
Gabriela a murit într-un accident, iar soțul ei, pompier chemat la intervenție, a leșinat când...
Un bărbat a găsit un schelet în timp ce se pregătea să-și renoveze pivnița. Ce...
Medvedev amenință „țările mici” din NATO cu lovituri nucleare tactice: „Acel stat nu va mai...
Maria Campai (42 de ani) a dispărut fără urmă, după ce a plecat la o...
Cum arăta Gabriela Prisăcariu înainte să devină celebră. Nici că o recunoști! Soţia lui Dani...
Anchetă în poliţie, după ce patroana unui salon din Galaţi şi-a făcut reclamă îmbrăcată în...
O româncă de 42 de ani a fost ucisă "din curiozitate" de un tânăr de...
Un TIR a intrat într-o casă, iar șoferul a rămas încarcerat! Ce a încercat șoferul...
Pictorial de senzaţie cu cei mai obraznici 'iepuraşi' din România. Andreea Bălan, Anda Adam, Lavinia...
Luminile de zi sau faza scurta? Ce trebuie să aprinzi când circuli pe șoselele din...
Turbulenţele continuă la Boeing: angajaţii rămân în grevă
Fenomen EXTREM de rar observat la acceleratorul de la CERN
Lege pentru toți românii care nu locuiesc la adresa din buletin. Devine obligatoriu la divorț
Super-furnicile invadează Europa. Provoacă pene de curent și paralizează rețelele de internet
Dansuri lascive într-un jacuzzi plin de spumă! Video-ul cu ispitele de la Insula Iubirii care...
O româncă de 42 de ani a fost ucisă "din curiozitate" de un tânăr de...
Raluca Podea, mărturisiri șocante despre tatăl ei, la mai bine de un an de la...
Motivul pentru care David Popovici a refuzat un cadou de mii de euro
BANCUL ZILEI. Bulă, în pat cu fata unui fermier din Vaslui: - Bulă, încetează sau...
Simona Halep a primit wild card la turneul WTA 125 de la Hong Kong