Prima pagină » Știri externe » Gerald Ford a afirmat cum ar putea o femeie să devină președintele SUA: „Doar dacă ea este vicepreședinte, iar președintele ar păți ceva”

Gerald Ford a afirmat cum ar putea o femeie să devină președintele SUA: „Doar dacă ea este vicepreședinte, iar președintele ar păți ceva”

Gerald Ford a afirmat cum ar putea o femeie să devină președintele SUA: „Doar dacă ea este vicepreședinte, iar președintele ar păți ceva”

În urmă cu aproape 35 de ani, fostul președinte Gerald Ford se afla într-o cameră plină de elevi de școală în West Branch, Iowa.

Ford a servit ca vicepreședintele lui Richard Nixon. Când Nixon a demisionat în urma acuzațiilor pentru scandalul Watergate, Ford, care l-a succedat în funcția prezidențială, l-a grațiat. A condus SUA timp de peste doi ani.

Gerald Ford a prevestit când va ajunge prima femeie la Casa Albă

O școlăriță cu ochelari de soare, cu pulover roz și coadă de cal, i-a pus o întrebare neașteptată:

„Domnule Ford, ce sfat i-ați da unei tinere doamne care dorește să devină președinte al Statelor Unite ale Americii?”. 

Se întâmpla în 1989, la mult după ce propria sa președinție s-a încheiat. Fostul președinte republican a chicotit și a răspuns:

Vă pot spune cum cred că se va întâmpla,  pentru că nu se va întâmpla în cursul normal al evenimentelor. Fie partidul politic republican, fie cel democrat, vor nominaliza un bărbat pentru președinție și o femeie pentru postul de vicepreședinte. Și femeia și bărbatul vor câștiga. Așa că vom ajunge să avem un bărbat președinte și o femeie vicepreședinte, o femeie,” a continuat Ford.

„Și în acel mandat, dacă președintele va muri,  femeia va deveni președintele Statelor Unite conform Constituției noastre”, a adăugat el.  El a estimat că acest incident s-ar putea întâmpla în 4-8 ani, adică între anii 1993 și 1995.

Femei în cursa pentru Casa Albă

Cu câțiva ani înainte ca Ford să vorbească la evenimentul din Iowa, democrata  Geraldine Ferraro a făcut istorie în alegerile prezidențiale din 1984, fiind  prima femeie nominalizată ca vicepreședinte de un partid important. Ea a servit ca partener de candidatură pentru Walter Mondale, dar acesta a pierdut în fața președintelui Ronald Reagan.

Următoarea femeie nominalizată la vicepreședinție avea să vină în 2008, când John McCain a ales-o pe Sarah Palin drept partener de candidat. Dar republicanul a pierdut în fața lui Barack Obama. O femeie a obținut nominalizarea unui partid major pentru a candida direct la președinția SUA abia în 2016. Fosta prima doamnă și senatoarea Hillary Clinton a câștigat nominalizarea Partidului Democrat și a candidat la președinția SUA. Dar a pierdut alegerile în fața republicanului Donald Trump.

În 2020, Joe Biden a candidat din partea Partidului Democrat, alături de Kamala Harris, senatoarea propusă pentru postul de vicepreședinte. Și Biden a câștigat atunci alegerile!

În ce condiții ar putea Kamala Harris să devină președinte

În 2024, Biden s-a retras din cursa prezidențială și a spus că o va susține pe Kamala pentru președinția Americii. Dacă Biden moare sau este considerat inapt fizic și psihic pentru a mai fi președinte până la finalul mandatului și își va da demisia, Kamala Harris îl va succeda.

Ea va depune jurământul ca cel de-al 47-lea președinte al SUA, devenind prima femeie care ocupă acest post. Și desigur, ca prima femeie de culoare, dar și ca prima persoană de origine asiatică!  Kamala, indiferent că va pierde alegerile în fața concurentului republican Trump, ea ar urma să fie liderul lumii libere până la data de 20 ianuarie 2025, ziua inaugurării președintelui câștigător al alegerilor prezidențiale de pe 5 noiembrie 2024.

Desigur, Kamala Harris mai poate ajunge președinte dacă câștigă alegerile prezidențiale din toamna aceasta, deși majoritatea sondajelor îl arată pe Trump câștigător. Depinde în mare măsură de demografie. E greu de prevestit dacă Kamala va putea să aibă performanța lui Joe Biden în a obține peste 81 milioane de voturi, dar mai ales, să obțină voturile electorilor din statele cheie, precum Pennsylvania și Georgia, potrivit MSN.  

Gerald Ford, considerat „unul dintre cei mai groaznici președinți americani”

Gerald Ford s-a născut în Omaha, Nebraska și a crescut în Grand Rapids, Michigan . A urmat cursurile Universității din Michigan , unde a jucat pentru echipa de fotbal a școlii , înainte de a merge în cele din urmă la Yale Law School. Ford și-a început cariera politică în 1949 ca reprezentant al SUA din districtul 5 al Congresului din Michigan.  În decembrie 1973, la două luni după demisia lui Spiro Agnew , Ford a devenit prima persoană numită la vicepreședinție în condițiile celui de-al 25-lea amendament.

După demisia ulterioară a lui Nixon în august 1974, Ford și-a asumat imediat președinția. Pe plan intern, Ford a condus cea mai proastă economie din cele patru decenii de la Marea Depresiune , cu o inflație în creștere și recesiune. El i-a acordat o grațiere prezidențială lui Nixon pentru rolul său în scandalul Watergate. Nixon era să fie pus sub acuzare pentru abuz de putere, obstrucționarea justiției și spargerea sediului Comitetului Național Democrat.

Ford a semnat Acordurile de la Helsinki, contribuind la „Destindere” – relaxarea relațiilor tensionate cu Uniunea Sovietică. Din păcate, memoria lui Ford va fi veșnic bântuită de prăbușirea Vietnamului de Sud în fața invadatorilor comuniști din nord și de catastrofa umanitară de la Saigon.  La alegerile prezidențiale republicane din 1976 , Ford l-a învins pe Ronald Reagan pentru nominalizarea republicană, dar a pierdut la scurt timp alegerile prezidențiale în fața democratului Jimmy Carter.

Citește și: 

Kamala Harris, atacată de republicani pentru că nu are copii BIOLOGICI. Acum 10 ani, Klaus Iohannis era ținta unor atacuri similare

Kamala Harris, în plină campanie pentru președinția SUA, și-a deschis cont pe TikTok

Donatorii se mobilizează să-i finanțeze candidatura KAMALEI HARRIS în cursa pentru Casa Albă. Democrații se pregătesc pentru retragerea lui Joe Biden

Val de glume pe seama Kamalei Harris și a nucii de cocos:„ Nu știu ce este în neregulă cu voi, tinerii. Credeți că ați picat din COCOTIER?”

Autor
Absolvent al Facultății de Istorie (2013-2016) și al programului de master „Istorie și Practică în Relații Internaționale” (2019-2021) la Universitatea din București, Alexandru Stan Bogdan ... vezi toate articolele