Guvernul Germaniei a reluat, vineri, expulzările spre Afganistan, în cadrul măsurilor aplicate din cauza riscurilor teroriste, dar, deși Berlinul a negat că ar fi avut vreun contact cu regimul taliban de la Kabul, operațiunea generează preocupări privind respectarea drepturilor omului.
După atacul terorist din Solingen, soldat cu trei morți și revendicat de grupul terorist Stat Islamic, Comisia pentru Afaceri Interne a Bundestagului a acționat în consecință. Vineri dimineață, a fost aplicată o măsură anunțată de mult timp de cancelarul Olaf Scholz. Pentru prima dată de când au revenit talibanii la putere, Germania a repatriat 28 de autori ai unor infracțiuni în Afganistan. Douăzeci și opt de autori ai unor infracțiuni au fost expulzați dimineață în Afganistan, a confirmat ministrul de Interne, Nancy Faeser.
Pentru politicienii ecologiști, este important ca în operațiunea expulzărilor să nu existe negocieri directe cu talibanii.
”Din ce am înțeles în această dimineață, acest zbor a fost organizat prin intermediul Qatarului, iar Poliția germană nu a fost implicată, întrucât cea mai mare problemă a fost să nu fie periclitați polițiștii”, afirmă Konstantin von Notz, vicepreședinte al grupului Alianței 90/Verzi, potrivit postului ZDF.
Nancy Faeser, ministrul german de Interne, a insistat că Guvernul Olaf Scholz nu are contacte directe cu regimul taliban de la Kabul, revenit la putere după retragerea trupelor americane din Afganistan.
”Cei care au încălcat legile, autorii unor infracțiuni din Afganistan au fost repatriați. Din punctul meu de vedere, este necesar ca aceste lucruri să se întâmple pentru menținerea încrederii în statul de drept. Mă bucur că am putut colabora cu parteneri, nu au existat contacte directe între Germania și talibanii din Afganistan”, a insistat Nancy Faeser.
Imigranții afgani au fost preluați de un avion al companiei Qatar Airways de pe Aeroportul Leipzig/Halle și transportați la Kabul.
”Zborul a avut loc fără escorta Poliției germane. Dar nu au existat riscuri privind siguranța aeriană?”, a comentat profesorul de Drept și Științe Politice Maximilian Pichl, citat de postul ZDF.
”Operațiunea reprezintă o formă de acceptare a regimului taliban”, a subliniat profesorul Maximilian Pichl.
Specialistul avertizează că cele 28 de persoane repatriate riscă pedepse drastice în Afganistan.
”În Afganistan, aceste persoane riscă pedeapsa cu moartea, este un regim arbitrar”, a atras atenția Maximilian Pichl.
Foto: Profimedia
Citește și: