Germania anunță că va prelua 1.500 de migranți din insulele din Grecia
Autoritățile germane au anunțat că au hotărât preluarea a aproximativ 1.500 de migranți din insulele din Grecia, în special familii cu copii.
Cancelarul Germaniei, Angela Merkel, dar și ministrul de Interne de la Berlin, Horst Seehofer, au căzut de acord cu privire la acest plan de preluare a migranților, în contextul în care opinia publică din Germania a pus în ultima perioadă presiune asupra Guvernului în acest sens, mai ales după incendiul care a distrus tabăra de refugiați din insula Lesbos, potrivit Agerpres.
Decizia vine după ce, săptămâna trecută, Germania anunțase că este de acord să primească între 100 și 150 de minorii neînsoțiți, în cadrul unei inițiative europene de plasare sub protecție a acestora.
Grecia este una dintre țările cele mai afectate de criza refugiaților, zeci de mii de migranți din Orientul Mijlociu și Africa ajungând în ultimii ani în această țară.
Incendiul care a distrus tabăra de refugiați Moria a lăsat peste 13.000 de oameni fără adăpost, acest incident readucând în atenție situația refugiaților și migranților din Uniunea Europeană.
Germania și Franța au fost de acord să preia aproape 400 de minori neînsoțiți, aceștia fiind deja transferați din Lesbos în Grecia continentală.
Nu toate statele europene sunt de acord cu preluarea de refugiați din Lesbos
Cu toate acestea, unele state europene, printre care Austria, Polonia și Ungaria se opun unor astfel de relocări.
Cancelarul Austriei, Sebastian Kurz, a reiterat sâmbătă opoziția sa față de preluarea de solicitanți de azil din tabăra de refugiați Moria.
Într-un mesaj video postat pe YouTube, Kurz a comparat situația din tabăra Moria cu cea din vara lui 2015, când un număr mare de solicitanți de azil au încercat să ajungă în Europa de Vest folosind așa-numita rută balcanică.
El spune că „imaginile oribile din gara din Budapesta” i-au determinat la acea vreme pe politicieni să cedeze și să deschidă granițele.
„Dacă vom ceda acum, riscăm să facem aceleași greșeli pe care le-am făcut în 2015. Riscăm să le dăm speranțe false oamenilor. Europa nu are nevoie de politici simbolice”, a spus Kurz.
Poliția a făcut uz de gaze lacrimogene sâmbătă în Lesbos în timpul unui protest al refugiaților, care solicită să li se permită să părăsească insula. Autoritățile elene au anunțat că au început să construiască o nouă tabără pentru aceștia, însă refugiații sunt nemulțumiți de situație, temându-se că noua tabără va avea aceleași condiții de trai ca cea distrusă.
Autoritățile de la Atena au anunțat că, cel mai probabil, incendiul a fost provocat de refugiații din tabără care au fost nemulțumiți de restricțiile impuse pentru limitarea răspândirii COVID-19.
Tabăra Moria, care a fost plasată în carantină după ce 35 de persoane au fost diagnosticate cu COVID-19 la începutul săptămânii, găzduiește 13.000 de persoane, de peste șase ori capacitatea sa maximă, de 2.200 de persoane.
Peste 4.000 de copii trăiesc în această tabără, potrivit Agenției Națiunilor Unite pentru refugiați.