Germania: Asociația Băncilor avertizează că țara ar putea intra într-o recesiune severă dacă livrările de petrol și gaze din Rusia sunt oprite
Germania ar urma să se confrunte cu o recesiune severă în cazul în care va opri importurile de gaze și petrol din Rusia sau dacă Rusia va suspenda exporturile acestor produse în Europa.
Avertismentul a fost făcut luni de către Christian Sewing, președintele Asociației Băncilor Germane (BDB), informează Agerpres.
Astfel, băncile din Germania se arată îngrijorate de o posibilă întrerupere a livrării acestor produse energetice, cu atât mai mult cu cât țara este puternic dependentă de importurile de energie din Rursia.
Christian Sewing, care este și director general al Deutsche Bank, spune că instituțiile financiare germane se așteaptă ca creșterea economică a țării să fie mult mai lentă anul acesta, aproximativ 2%, ca urmare a efectelor războiului din Ucraina asupra întregii regiuni.
„Situaţia s-ar putea înrăutăţi şi mai mult dacă importurile sau livrările de gaze şi petrol din Rusia vor fi oprite. O recesiune semnificativă în Germania ar fi atunci de neevitat. Problema măsurilor de sprijin guvernamental pentru companii şi sectoare va deveni atunci chiar mai urgentă”, a declarat luni Sewing.
Președintele Asociației Băncilor din Germania cere BCE limitarea inflației
În acest context, Sewing a făcut din nou apel la Banca Centrală Europeană (BCE) să ia măsuri urgente pentru combaterea inflației.
Potrivit datelor preliminare publicate vineri de către Eurostat, rata anuală a inflației în zona euro a ajuns la un nivel record (7,5% în martie), în contextul în care aceasta era de 5,9% cu o lună înainte. Recent, analiștii estimaseră o inflație de doar 6,7% pentru luna martie. Astfel, zona euro depășește cu mult ținta BCE, de 2%.
Sewing a mai spus că BCE ar trebui să încheie cât mai curând programul de achiziționare de active și să transmită un indiciu referitor la ratele dobânzilor.
Consiliul guvernatorilor BCE a decis, pe 10 martie, că rata dobânzii la operaţiunile principale de refinanţare şi ratele dobânzilor la facilitatea de creditare marginală şi la facilitatea de depozit vor rămâne nemodificate la nivelurile de 0,00%, 0,25% şi, respectiv, minus 0,50%. Următoarea reuniune a BCE este programată în 14 aprilie.