Germania avertizează asupra riscurilor actelor de sabotaj cu „DISPOZITIVE INCENDIARE”, inclusiv în avioane /Suspiciuni privind implicarea Rusiei
Autoritățile germane au avertizat, vineri, celelalte țări europene că există riscuri de acte de sabotaj prin dispozitive incendiare plasate în mijloace de transport terestru și aerian, existând suspiciuni că ar putea fi implicate serviciile secrete ruse.
Agenția germană pentru Protecția Constituției (BfV) și Serviciul pentru cercetări penale al Poliției (BKA) au transmis un avertisment referitor la plasarea unor ”dispozitive incendiare neconvenționale” în vehiculele care transportă marfă, inclusiv la bordul avioanelor cargo, informează agenția DPA și revista Der Spiegel.
”Avem cunoștință că mai multe pachete expediate de persoane fizice spre adrese din Europa au luat foc în drumul spre destinatari, în mai multe țări europene”, avertizează autoritățile germane.
Serviciile de securitate germane atrag atenția că pachetele sunt plasate în mijloacele pentru transporturi de marfă, inclusiv în avioane.
Incident într-un centru logistic din Germania
Avertismentul a fost lansat după un incident produs în iulie într-un centru logistic al companiei DHL din Leipzig. Un pachet expediat dintr-un stat baltic a luat foc într-un container, potrivit site-ului Deutschlandfunk.de.
”Ca reacție la anchetele aflate în curs în mai multe țări, DHL Express a aplicat măsuri în toate țările europene pentru protejarea rețelelor de transport, a angajaților și clienților”, a afirmat un purtător de cuvânt al companiei DHL, citat de site-ul Tagesspiegel.de.
Suspiciuni privind acte de sabotaj comise de Rusia
Potrivit unor surse, există suspiciuni privind implicarea serviciilor secrete ruse, acuzate că încearcă să comită acte de sabotaj în Europa din cauza susținerii militare acordate Ucrainei.
Alianța Nord-Atlantică a anunțat intensificarea acțiunilor de contracarare a activităților ostile ale Rusiei, care includ acte de sabotaj și atacuri cibernetice.
”Am observat cazuri de sabotaj, tentative de incendiere, atacuri cibernetice și dezinformare. Vom elabora opțiuni de ripostă din partea NATO, mă aștept să includă intensificarea monitorizării, schimburi de informații secrete, consolidarea apărării infrastructurii esențiale, inclusiv a infrastructurii submarine și cibernetice, dar și restricții privind personalul serviciilor secrete ruse în spațiul Alianței”, a declarat în iunie Jens Stoltenberg, secretarul general al NATO.
Foto: Profimedia
Citește și: