O astfel de măsură, greu de impus încât Google este o companie americană, ar putea reprezenta o ultimă variantă pentru țările care vor să evite o situație în care operatorul celui mai utilizat motor de căutare pe internet își strivește sistematic competitorii, a spus oficialul german, potrivit CNBC.
„O divizare de genul celor care s-au impus pentru rețelele de distribuție de electricitate și gaze naturale trebuie luată serios în calcul aici. Dar nu poate fi decât ultima variantă. De aceea ne concentrăm asupta reglementărilor antitrust în privința platformelor online”, a scris Gabriel într-o opinie publicată de cotidianul Frankfurter Allgemeine Zeitung.
Grupul american este criticat de mulți ani din cauza poziției dominante din Europa. Comentariile ministrului german reflectă însă un nou grad de îngrijjorare în rândul guvernelor și companiilor europene că sectorul online riscă să fie sufocat de companiile din SUA.
Circa 400 de companii, inclusiv edituri din Germania și Franța, au anunțat vineri depunerea unei noi plângeri antitrust împotriva Google. Grupul acestora, numit Proiectul Internetului Deschis, susține că Google promovează rezultate despre propriile produse, în dauna celor ale rivalilor, în căutările online ale utilizatorilor.
Purtătorul de cuvânt al ministrului german a declarat că Ministerul Economiei analizează mai multe aspecte ale afacerilor Google, inclusiv modul în care respectă dreptul la viață privată și utilizarea unor mecanisme pentru reducerea taxelor.
O divizare a Google și altor companii de internet, deși posibilă din perspectiva legilor, ar fi dificilă, a avertizat purtătorul de cuvânt.
În loc să caute să obțină separarea Google în mai multe entități, Germania vrea noi reguli antitrust la nivelul UE care să garanteze că rivalii apar în căutările online, a spus el.