Prima pagină » Știri externe » Germania către România: În UE trebuie să respectăm valori ca statul de drept, separația puterilor

Germania către România: În UE trebuie să respectăm valori ca statul de drept, separația puterilor

Germania către România: În UE trebuie să respectăm valori ca statul de drept, separația puterilor
Ministrul federal de Externe al Germaniei a declarat că în cadrul UE trebuie respectate valori precum statul de drept, separarea puterilor în stat și stabilitatea socială și economică.

Ministrul federal de Externe al Germaniei, Guido Westerwelle, a declarat, într-un mesaj transmis joi seară, în contextul aniversării Tratatului de prietenie cu România, că în cadrul UE trebuie respectate valori precum statul de drept, separarea puterilor în stat și stabilitatea socială și economică.

El a făcut referire – într-un mesaj transmis joi seară, cu ocazia concertului de la Ateneul Român dedicat împlinirii a 20 de ani de la încheierea Tratatului de prietenie dintre cele două țări – la importanța respectării în cadrul UE a unor valori precum „libertatea de exprimare, statul de drept, separarea puterilor în stat și stabilitatea socială și economică”.

„Dialogul deschis și constructiv, una dintre valorile comune ale Europei, constituie o caracteristică deosebită a acestui parteneriat. În cadrul Uniunii Europene ne angajăm cu toții, împreună, pentru valori precum libertatea de exprimare, statul de drept, separarea puterilor în stat și stabilitatea socială și economică”, a spus Westerwelle.

De asemenea, ministrul german a arătat că „nivelul fără precedent de astăzi al conexiunilor culturale, economice și politice se datorează și Tratatului de prietenie și va crește de la an la an”.

„Germania și România sunt în mod tradițional unite de legături strânse – tocmai datorită minorității germane din România. Cele două state au convenit prin Tratatul de prietenie cooperarea în plan politic, economic și cultural, acesta reprezentând, împreună cu Constituția României, fundamentul statutului juridic al minorității germane din România. Guvernul federal este foarte recunoscător pentru protecția exemplară de care se bucură minoritatea germană în România”, a mai afirmat ministrul de la Berlin.

Prezent la eveniment, ministrul român de Externe, Titus Corlățean, a apreciat și el tradiția cooperării dintre cele două țări și a punctat că, „în ultimii ani, Republica Federală Germania a devenit cel mai important partener comercial al țării noastre”.

„Investițiile realizate de firme germane în economia românească au creat peste 250 mii de locuri de muncă și au adus prosperitate economică pentru cetățenii României. Republica Federală Germania ne este un partener privilegiat și în cadrul Uniunii Europene, împărtășim poziții similare care vizează consolidarea și a rolului UE ca actor global. De asemenea, cooperăm strâns pentru concretizarea unor proiecte importante în format regional”, a spus Corlățean.

La concertul aniversar organizat la Ateneu de MAE și Ambasada Germaniei au mai fost prezenți ambasadorul Andreas von Mettenheim, secretarul de stat în Ministerul federal de interne, Christoph Bergner, care este și copreședintele Comisiei mixte guvernamentale româno-germane pentru probleme ale etnicilor germani din România, precum și președintele Parlamentului landului Bavaria, Barbara Stamm.

Potrivit MAE român, Corlățean a avut discuții cu cei doi oficiali din Germania în care s-a pus accent „pe aderarea României la spațiul Schengen și cooperarea între autorități pentru sprijinirea minorității germane din România și a comunității române din Germania”.

Tratatul dintre România și R.F. Germania privind cooperarea prietenească și parteneriatul în Europa a fost semnat la 21 aprilie 1992.

Citește și