Germania cere companiilor listate o prezență de minim 30% a femeilor în consiliile de supraveghere

Publicat: 18 11. 2013, 17:30
Actualizat: 27 09. 2018, 19:40

Companiile din Germania listate la bursă vor fi obligate ca începând din 2016 să numească femei în cel puțin 30% din posturile din consiliile de supraveghere, după ce principalele două partide germane s-au înțeles asupra cotei și a adoptării unei legi în acest sens, potrivit Wall Street Journal.

Cele mai mari două partide din Germania, blocul conservator al cancelarului Angela Merkel și social democrații, au convenit asupra adoptării cotei în cadrul discuțiilor pentru formarea unei coaliții ample care să susțină guvernul, a declarat Manuela Schwesig, principalul negociator al Partidului Social Democrat în grupul de lucru pentru familii, femei și oportunități egale.

„Femeile câștigă încă mai puțin decât bărbații și descoperă în continuare că abia au oportunități de a ocupa poziții de conducere, chiar dacă sunt bine calificate. Din această cauză am convenit asupra unor legi pentru plata egală pentru muncă egală și pentru promovarea femeilor în posturi de conducere”, a spus Schwesig într-un interviu acordat postului ARD.

Schwesig ocupă funcția de ministru al Muncii în landul Mecklenburg-Pomerania Inferioară.

Spre deosebire de Statele Unite, companiile din Germania au o structură cu două trepte, cu un consiliu de administrație format în jurul directorului general, însoțit de un consiliu de supraveghere similar consiliului director al companiilor americane.

Legislația pregătită de politicienii germani nu va afecta într-o primă fază consiliile de administrație. Reguli pentru acestea și pentru managementul inferior din companii vor fi stabilite în viitor, a afirmat Schwesig.

Grupul de lucru pentru femei și oportunități egale a convenit și introducerea unor ajutoare suplimentare din partea statului pentru părinții care aleg să lucreze part-time după nașterea unui copil sau pentru a-și îngriji rude.

Uniunea Creștin Democrată a cancelarului Merkel negociază cu social democrații formarea guvernului, după ce a câștigat alegerile din septembrie fără să obțină însă suficiente mandate în Palament pentru a forma executivul.