Germania cere Israelului să accepte crearea unui STAT palestinian, iar ideea este susținută de UE și de SUA /”Este singura soluție”

Publicat: 22/01/2024, 15:12
Actualizat: 22/01/2024, 15:16

Ministrul german de Externe, Annalena Baerbock, a afirmat, luni, că soluția coexistenței a două state este singura variantă viabilă pentru oprirea conflictului israelo-palestinian, o idee susținută de Josep Borrell Fontelles, Înaltul reprezentant al Uniunii Europene pentru Afaceri Externe și Politici de Securitate.

”Israelul poate avea securitate doar dacă palestinienii vor putea trăi în securitate și în demnitate, iar palestinienii vor putea trăi în demnitate, în securitate și în libertate doar dacă Israelul va avea securitate. De aceea, soluția coexistenței a două state este singura soluție, iar cei care nu vor să știe de această soluție nu au prezentat nicio variantă alternativă”, a declarat Annalena Baerbock, cu ocazia unei reuniuni a miniștrilor de Externe din statele Uniunii Europene.

Ministrul german de Externe a insistat pentru îmbunătățirea situației umanitare în Fâșia Gaza, cerând și oprirea finanțării acordate grupului islamist Hamas.

”Pentru ajungerea la pace atât pentru israelieni, cât și pentru palestinieni, este esențial să fie oprită finanțarea rețelei grupului Hamas. Uniunea Europeană a adoptat deja sancțiuni împotriva rețelelor care finanțează și susțin grupul Hamas. Pe de altă parte, avem nevoie de instituirea în mod urgent a unor pauze umanitare, pentru îmbunătățirea situației din Fâșia Gaza (…)”, a subliniat ministrul german de Externe.

Uniunea Europeană a creat, vineri, un cadru special pentru aplicarea de restricții împotriva indivizilor și entităților care le oferă susținere organizațiilor militante palestiniene Hamas și Jihadul Islamic.

UE și Statele Unite insistă pentru crearea unui stat palestinian

Josep Borrell Fontelles, Înaltul reprezentant UE pentru Afaceri Externe și Politici de Securitate, a insistat pentru aplicarea soluției a două state, israelian și palestinian.

”De acum înainte, eu nu voi mai vorbi despre procesul de pace, ci vreau un proces care să prevadă clar soluția a două state”, a subliniat Borrell.

Vineri, Borrell a sugerat că Israelului i-ar putea fi impusă de comunitatea internațională crearea unui stat palestinian. ”O astfel de soluție ar putea fi impusă din exterior”, în lipsa acordului Israelului. ”Fără o intervenție internațională, spirala urii va continua să se transmită din generație în generație. Cele două părți sunt într-o opoziție prea mare pentru a ajunge la un acord în mod autonom. Dacă toată lumea este favorabilă unei astfel de soluții, comunitatea internațională va trebui să o impună”, a afirmat Borrell într-un discurs rostit vineri la Universitatea din Valladolid, în Spania.

La rândul său, președintele SUA, Joe Biden, i-a cerut, vineri, premierului israelian Benjamin Netanyahu să reducă intensitatea ofensivei militare din Fâșia Gaza, să faciliteze asistența umanitară și să analizeze posibilitatea înființării unui stat palestinian.

”Președintele SUA a prezentat și viziunea sa asupra unei păci durabile și asupra securității Israelului, pentru integrarea deplină a țării în regiune, prin soluția a două state, care să garanteze securitatea Israelului”, a declarat a declarat vineri John Kirby, coordonatorul pentru Comunicare Strategică al Consiliului pentru Securitate Națională de la Casa Albă.

Premierul Israelului, Benjamin Netanyahu, se opune ferm ideii înființării unui stat palestinian, semnalând intenția de a menține controlul în materie de securitate asupra Cisiordaniei și asupra Fâșiei Gaza după înlăturarea de la putere a grupului islamist palestinian Hamas.

”Oricine vorbește despre ziua post-Netanyahu vorbește despre crearea unui stat palestinian împreună cu Autoritatea Palestiniană. Toate deceniile de conflict nu sunt rezultatul absenței unui stat palestinian, ci sunt asociate existenței unui stat, statul evreu. Ne confruntăm cu terorism din partea tuturor teritoriilor pe care le evacuăm”, a declarat Netanyahu.

Armata israeliană a lansat ofensiva în Fâșia Gaza ca ripostă la atacurile comise de militanți palestinieni în sudul Israelului pe 7 octombrie 2023, soldate cu aproximativ 1.200 de morți și peste 5.400 de răniți. În Fâșia Gaza, bilanțul bombardamentelor israeliene este de cel puțin 25.295 de morți și 62.681 de răniți.

Foto: Profimedia

Citește și:

Fermierii, apel la Iohannis, Ciolacu și Barbu: „În caz contrar toți trei ar trebui să vă asumați și suportați consecințele intensificării protestelor”

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
„Greșeala incredibilă” pe care a făcut-o echipajul superiahtului lui Mike Lynch. „A fost o serie...
ŞOC! Fiica lui Năstase: 'Am fost preşul lui dintotdeauna, încă de când a vărsat vin...
Fostul vicepreședinte al Parlamentului Republicii Moldova i-a cerut lui Ion Țiriac să îi premieze și...
Avertismentul pensionarilor nemulțumiți de noile decizii: „Ne-au amăgit. Or să primească la vot ce merită”...
Roxana Dobre a tăcut cât a tăcut, dar nu a mai suportat și a spus...
FOTO Povestea lui Oleksandr Budko, soldatul căruia i-au fost amputate picioarele, dar care a devenit...
Acestor pensionari români li se va mări pensia cu 1.000 de lei, după recalcularea de...
Recunoști fetița din imagine? Acum are 39 ani și este adorată de sute de mii...
Afacerea deschisă de Vlad în Capitală: a început cu un spaţiu mic, iar după 6...
Descoperire șocantă la autopsia lui Filip, băiețelul mort la bazin
Tu ai văzut-o? Melania a dispărut misterios în timpul unei vacanțe în Turcia. Ce spune...
Pictorial de senzaţie cu cei mai obraznici 'iepuraşi' din România. Andreea Bălan, Anda Adam, Lavinia...
Ce reprezintă litera B la o mașină cu transmisie automată. Explicația fiecărui mod
Taxiurile fără şofer le iau pâinea de la gură taxiurilor clasice: apelare facilă şi preţuri...
Cel mai RAPID ÎNCĂRCĂTOR din lume! Încarcă ORICE TELEFON în mai puțin de...
Șoferii vor conduce însoțiți, deși au obținut permis auto. Se schimbă Codul Rutier în România
Secretele averii lui Alexandru Arșinel. Cum au fost împărțiți banii
"Ultima misiune pentru Roberta". Ea este polițista de 21 de ani, ucisă de remorca unui...
Anamaria Prodan, depre cât de mult îi seamănă copiii. Ce anume îi spunea mama ei...
Ghinion după ghinion pentru Lino Golden! Artistul, implicat într-un nou accident: ”Cum am început eu...
BANCUL ZILEI. Bulă merge la o tipă acasă. Dormitorul era plin de jucării de pluș....
Energia din Marea Britanie, scumpită de fenomenele meteorologice și de conflictele internaționale