Drept răspuns la loviturile date industriei auto nemțești, Germania pregătește riposta: suprataxarea companiilor din IT, cu Google și Microsoft pe lista neagră! America trebuie să cunoască și cealaltă față a Europei, se pare, căci după Franța a venit rândul și Germaniei să ridice tonul la Unchiul Sam.
Ministrul german al Finanțelor, Olaf Scholz, anunță că în următoarele luni pot fi puse la punct în cadrul Organizaţiei pentru Cooperare şi Dezvoltare Economică (OECD) câteva concepte de bază pentru o taxă internaţională aplicată companiilor din sectorul digital. Totodată, nemții cer și un impozit minim la nivel global pentru profitul companiilor IT, mai notează Handelsblatt!
„În prezent, sunt destul de optimist că putem cădea de acord asupra unui model pentru ambele chestiuni și asta undeva în cursul acestei toamne”, a declarat Olaf Scholz la conferinţă a miniştrilor de Finanţe din ţările vorbitoare de limba germană. „Discutăm de mult timp. Suntem gata să o facem!”, a mai adăugat politicianul.
În luna ianuarie, adunate sub umbrela OECD, 137 de ţări au convenit să negocieze un acord pentru a putea taxa multinaţionalele din IT. Cu toate acestea, în luna iunie, SUA au anunţat că au decis să îşi suspende participare la aceste discuţii și astfel s-a blocat mega-planul gândit de europeni.
La rândul său, ministrul elveţian de Finanţe, Ueli Maurer a avertizat că un nou cadru fiscal internaţional nu trebuie să creeze obstacole administrative şi nici nu ar trebui să intre în vigoare prea repede. „Companiile au nevoie de timp pentru a-şi reveni după criza Covid-19”, a transmis Maurer.
De câțiva ani, numeroase companii din IT își înregistrează profiturile în ţările cu impozite mici mai degrabă decât în ţările unde au cei mai mulţi clienţi. Tocmai de aceea OECD caută să contracareze această tactică printr-o puternică reformă a sistemului fiscal aplicat sectorului digital.
Franța a anunțat încă din 2019 că pregătește suprataxarea coloșilor din IT, drept răspuns la ofensiva comercială declanșată de America împotriva mărfurilor europene.