GERMANIA: Conservatorii și forțele de extremă-dreapta sunt pe primele locuri în scrutinul europarlamentar

Publicat: 09 06. 2024, 20:20

Uniunea Creștin-Democrată (CDU, centru-dreapta) se clasează pe primul loc în scrutinul europarlamentar, în Germania, fiind urmată de partidul de extremă-dreapta Alternativă pentru Germania (AfD), conform proiecțiilor realizate pe baza sondajelor efectuate la ieșirea de la urne.

Conform postului de televiziune ZDF, Uniunea Creștin-Democrată – Uniunea Creștin-Socială (CDU-CSU) a obținut 30% din voturi în scrutinul europarlamentar, iar partidul Alternativă pentru Germania (AfD) 16,1%.

Partidul Social-Democrat (SPD, centru-stânga), al cancelarului Olaf Scholz, este la nivelul de 14%, Alianța 90/Verzi a obținut 12,4%, iar Partidul Liber-Democrat (FDP, centru-dreapta) 4,9%.

Partidul Stângii (Die Linke) a obținut, conform estimărilor, 2,9%, iar Alianța Sahra Wagenknecht (BSW), 5,9%.

Rezultatele reflectă starea de nemulțumire față de coaliția cancelarului Olaf Scholz, formată din Partidul Social-Democrat (SPD), Alianța 90/Verzi și Partidul Liber-Democrat (FDP). De asemenea, evidențiază nemulțumirea cetățenilor germani față de imigrație, față de normele ecologice stricte impuse de Bruxelles, față de avansarea integrării în cadrul Uniunii Europene și, într-o anumită măsură, dezacordul privind militară asistența acordată Ucrainei.

În Austria, Partidul Libertății, o formațiune naționalistă, este pe primul loc în scrutinul europarlamentar.

Potrivit proiecțiilor la nivel european, Partidul Popular European (PPE, centru-dreapta) și Alianța Progresistă a Socialiștilor și Democraților (S&D, centru-stânga) vor menține cele mai multe locuri în Parlamentul European, dar forțele de extremă-dreapta vor avansa, ceea ce ar putea bloca politicile pro-imigrație, asistența militară pentru Ucraina și normele ecologice stricte.

Foto: Profimedia

Citește și:

Mai mulți lideri europeni, printre care Ursula von der Leyen și Viktor Orban, au votat în scrutinul europarlamentar

Adrian Severin, despre influențele externe din cazul COLDEA: “Statul paralel nu se schimbă”