Germania este îngrijorată de acțiunile hibride ale RUSIEI și CHINEI în Europa /„Situația de securitate este și rămâne tensionată”
This browser does not support the video element.
Rusia și China au intensificat activitățile de spionaj în Germania și generează amenințări asupra arhitecturii de securitate a Europei, prin tentative de influențare a proceselor democratice, avertizează Nancy Faeser, ministrul german de Interne.
”Trebuie să apărăm în mod activ democrația noastră. Chiar dacă democrația noastră este puternică, este expusă unor presiuni considerabile. Trebuie să contracarăm cu determinare amenințările interne, generate de extremism, la fel și amenințările externe. În primul rând este vorba de războiul hibrid al Rusiei și de amenințările masive. Situația de securitate este și rămâne tensionată, războiul de agresiune brutal al Rusiei împotriva Ucrainei continuă să genereze riscuri asupra arhitecturii de pace a Europei”, a declarat Nancy Faeser, cu ocazia prezentării raportului Agenției pentru Protecția Constituției (BfV).
Nancy Faeser a avertizat și asupra riscurilor generate de terorismul islamist, în contextul conflictului Israelului cu organizațiile fundamentaliste Hamas și Hezbollah.
”Recenta escaladare a conflictului din Orientul Mijlociu, după atacurile teroriste ale Hamas contra Israelului, ne afectează suplimentar. Serviciile noastre de securitate sunt vigilente, pentru a ne proteja securitatea și libertatea”, a subliniat Nancy Faeser.
”Am aplicat toate măsurile de securitate pentru a contracara amenințările actuale, generate de extremism, terorism și amenințări hibride. Aceste acțiuni sunt necesare, întrucât, din păcate, amenințările la adresa democrației noastre prin spionaj, acte de sabotaj, dezinformare și atacuri cibernetice au atins o nouă dimensiune. În primul rând, Rusia, China și Iranul și-au mobilizat serviciile de informații pentru a spiona Germania. La acestea se adaugă propagandă, minciuni și dezinformare, încercări de a influența statele democratice”, a insistat ministrul german de Interne.
NATO și UE sunt preocupate de atacurile hibride ale Rusiei
Alianța Nord-Atlantică intenționează să acționeze pentru contracararea activităților ostile ale Rusiei, care includ acte de sabotaj și atacuri cibernetice, a afirmat săptămâna trecută secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg.
”Am observat cazuri de sabotaj, tentative de incendiere, atacuri cibernetice și dezinformare. Vom elabora opțiuni de ripostă din partea NATO, mă aștept să includă intensificarea monitorizării, schimburi de informații secrete, consolidarea apărării infrastructurii esențiale, inclusiv a infrastructurii submarine și cibernetice, dar și restricții privind personalul serviciilor secrete ruse în spațiul Alianței”, a declarat Stoltenberg.
Opt state din cadrul Uniunii Europene, inclusiv România, au cerut Uniunii Europene să interzică circulația liberă a diplomaților ruși în spațiul comunitar și să o limiteze la țara în care sunt acreditați.
Foto: Profimedia
Citește și: