După Ungaria, şi Germania îşi dă acordul pentru restricţii SWIFT aplicate Rusiei, deși inițial a ezitat să ia această decizie. Acum, Germania este în favoarea impunerii unor restricţii „ţintite şi funcţionale” asupra Rusiei în cadrul sistemului global de plăţi interbancare SWIFT, au declarat sâmbătă ministrul de Externe, dar şi cel al Economiei.
„Lucrăm de urgenţă la modul în care să limităm daunele colaterale ale decuplajului de la SWIFT, astfel încât să afecteze persoanele potrivite. Ceea ce avem nevoie este o restricţie ţintită şi funcţională a SWIFT”, au declarat ministrul de externe Annalena Baerbock şi ministrul economiei Robert Habeck într-un comunicat comun, citat de Mediafax.
Recent, Ungaria şi-a dat acordul asupra tuturor sancţiunilor pe care UE şi alte instituţii doreşte să le aplice Rusiei, inclusiv eliminarea din sistemul SWIFT.
Chiar președintele Volodimir Zelenski a scris pe Twitter că premierul Italiei Mario Draghi i-a confirmat acest lucru.
„Acesta este începutul unei noi pagini în istoria statelor noastre, Ucraina și Italia. MarioDraghi a susținut, într-o conversație telefonică, deconectarea Rusiei de la SWIFT și furnizarea de asistență pentru apărare. Ucraina trebuie să devină parte a Uniunii Europene”, se arată în mesajul liderului de la Kiev.
La rândul său, Dmytro Kuleba, ministru al Afacerilor Externe din Ucraina, a transmis că Cipru a anunțat că susține excluderea Rusiei din sistemul global de plăţi interbancare, potrivit Antena 3.
SWIFT este prescurtarea de la Society for Worldwide Interbank Financial Telecommunication (n.r. – Societatea pentru Telecomunicaţii Financiare Inter-bancare mondiale) și este o reţea globală securizată de transmitere a mesajelor, fiind folosită de bănci pentru a face transferuri dincolo de graniţe.
SWIFT facilitează transferul banilor între organizaţiile financiare și sprijină schimburile comerciale.