GERMANIA nu va aloca nici în 2025 bugetul pentru apărare pe care îl promite de doi ani / Ministrul german al Apărării: Voi fi nevoit să mă adaptez

Publicat: 08 07. 2024, 12:33
Actualizat: 08 07. 2024, 13:12
Ministrul german al apărării Boris Pistorius a declarat luni că a primit „semnificativ mai puțini” bani decât a cerut pentru bugetul ministerului său pentru anul 2025, transmite Reuters.

Boris Pistorius a cerut creșterea anuală a cheltuielilor cu apărarea cu 6,7 miliarde de euro în bugetul pentru anul viitor. Deși nici el, nici ministerul german al finanțelor sau cancelarul Olaf Scholz nu au precizat cât va fi bugetul pe care Germania îl va avea pentru cheltuielile militare din 2025.

Acest lucru este enervant pentru mine deoarece nu pot iniția anumite lucruri pe atât de rapid pe cât necesită „Zeitenwende” și situația de securitate, a spus ministrul.

La doar câteva zile după începerea invaziei rusești în Ucraina în februarie 2022, cancelarul Olaf Scholz a anunțat într-un discurs susținut în fața parlamentului de la Berlin un „punct de cotitură” marcant pentru Germania în ceea ce privește cheltuielile cu apărarea și crearea unui fond special de 100 de miliarde de euro pentru modernizarea armatei.

Această schimbare de paradigmă avea să devină cunoscută în Germania drept „Zeitenwende”, după termenul folosit de Scholz în discursul său.

Însă la scurt timp după ce și-a preluat mandatul în ianuarie 2023, Boris Pistorius a avertizat că fondul de 100 de miliarde de euro nu va fi suficient pentru modernizarea armatei germane, după ani de zile de subinvenstiții în ceea ce privește forțele armate.

În plus, planurile de a crește investițiile militare s-au lovit de mai multe obstacole, presa germană scriind în august anul trecut inclusiv că guvernul lui Scholz s-a răzgândit în privința obiectivului de a aloca 2% din PIB pentru apărare. Guvernul a negat însă acest lucru.

Anlizând situația privind bugetul pentru anul următor, Boris Pistorius a declarat luni că „voi fi nevoit să mă adaptez și să mă descurc cât pot mai bine”.

Coaliția de guvernare formată din 3 partide a promis însă că acordul privind bugetul la care s-a ajuns vinerea trecută va respecta angajamentul de a aloca peste 2% din PIB pentru apărare și că până în 2028 alte 30 de miliarde de euro vor fi alocate separat pentru a respecta ținta odată cu epuizarea fondului special anunțat de Scholz cu doi ani în urmă.

În pofida nemulțumirilor exprimate, Boris Pistorius a declarat că, pe termen mediu, Germania va cheltui până în 2028 „mai mult decât oricând” în istoria regiunii pe înarmare.

Fondurile alocate în legea bugetului pentru forțele armate sunt insuficiente

Ministrul german al Apărării a solicitat o creștere a bugetului pentru apărare cu 10 miliarde de euro, pentru a reumple stocurile epuizate de muniție, conform unui raport al revistei Spiegel din februarie.

Ministerul a exprimat îngrijorări legate de situația în care fondul special de 100 de miliarde de euro, anunțat de cancelarul Olaf Scholz în februarie, nu includea fonduri pentru achiziționarea de muniții.

Nu comentăm discuțiile în curs. Dar este clar că avem nevoie de un buget de apărare în continuă creștere pentru a acoperi nevoile armatei și pentru a putea reacționa la condiții precum inflația și creșterea prețurilor, a declarat purtătorul de cuvânt al ministerului.

În timp ce Berlinul s-a bazat pe fondul de 100 de miliarde de euro pentru a achiziționa noi echipamente militare, bugetul obișnuit al apărării pentru 2023 a scăzut cu aproximativ cu 300 de milioane de euro.

Aliații din NATO au criticat ani la rând Berlinul că nu respectă angajamentul de a aloca 2% din PIB apărării în condițiile în care Germania este cea mai mare putere economică din Uniunea Europeană.

Executivul german a răspuns acestor critici afirmând că în termeni absoluți oricum cheltuie mai mult pe armată decât alte state din UE, tocmai datorită dimensiunii economiei țării.

CITEȘTE ȘI:

Un colonel german ACUZĂ: proiectul de buget pentru 2025 alocă prea puține FONDURI armatei