Germania nu va furniza rachete cu rază lungă de acțiune Ucrainei /Analist: Livrarea ”este RESPINSĂ de majoritatea cetățenilor”
This browser does not support the video element.
Guvernul Olaf Scholz a reiterat clar că nu va accepta furnizarea de rachete de croazieră cu rază lungă de acțiune Ucrainei, argumentând că există riscul ”escaladării” conflictului militar cu Rusia, în timp ce un expert notează că cei mai mulți cetățeni germani nu sunt de acord cu furnizarea de armament foarte puternic Kievului.
Dezbaterea privind rachetele Taurus se reaprinde în Germania, în contextul atacurilor care au vizat în cursul nopții orașele Kiev și Harkiv, în estul Ucrainei. Președintele Volodimir Zelenski a cerut din nou să fie rezolvată această problemă, deși refuzul Germaniei continuă să fie foarte clar.
Furnizarea de rachete de croazieră cu rază lungă de acțiune ”generează riscuri majore de escaladare a conflictului”, a afirmat cancelarul Olaf Scholz, citat de site-ul Deutschlandfunk.de.
Rachetele de croazieră Taurus au raza de acțiune de până la 500 de kilometri, ceea ce ar permite Ucrainei să atace ținte din Rusia îndepărtate de frontiera comună.
„Cancelarul german, Guvernul Germaniei vor menține refuzul de a furniza rachete Taurus. Livrarea de rachete Taurus este respinsă de majoritatea cetățenilor germani. Ne aflăm într-o perioadă de lupte electorale, iar Partidul Social-Democrat (SPD) nu stă neapărat bine în sondajele de opinie”, afirmă Carlo Masala, profesor la Universitatea pentru Apărare din Munchen, citat de publicația Die Welt.
Administrația Volodimir Zelenski cere insistent permisiunea de a folosi armamentul occidental pentru a ataca poziții strategice în interiorul Rusiei. Statele Unite au respins ideea de a furniza Ucrainei rachete cu rază lungă de acțiune, dar au semnalat că ar putea accepta să fie utilizat armament din Marea Britanie și Franța pentru atacarea unor poziții strategice de pe teritoriul Rusiei.
Însă președintele Vladimir Putin a avertizat că ar considera că NATO ar intra în conflict direct cu Rusia, astfel că Moscova ar urma să aibă o ”ripostă adecvată”.
Foto: Profimedia
Citește și: