Berlinul este pregătit să staționeze permanent o brigadă de 4.000 de militari în Lituania, în concordanță cu strategia de apărare a NATO, după invadarea Ucrainei de către Rusia, a declarat luni ministrul german al Apărării, Boris Pistorius.
Aflat în capitala Lituaniei, Vilnius, unde efectuează o vizită de lucru, ministrul a declarat că țara sa dorește să contribuie la apărarea acestei țări baltice, fostă membră a URSS.
„Germania își menține angajamentul ca membru NATO, ca cea mai mare economie a Europei, de a contribui la apărarea Flancului Estic”, a declarat Boris Pistorius.
El a adăugat, totuși, că este nevoie de o infrastructură militară nouă, ca o condiție prealabilă.
În trecut, Berlinul a informat că Lituania ar avea nevoie să se pregătească ani întregi pentru a le oferi militarilor străini infrastructura necesară: unități militare, locuințe pentru familiile acestora, spații pentru antrenament etc, informează Reuters.
„Suntem de acord că brigada va crește pe măsură ce infrastructura este construită”, a spus Pistorius, adăugând că o astfel de desfășurare de forțe nu va putea fi finalizată în „câteva luni”.
Desfăşurarea militarilor trebuie să fie, de asemenea, compatibilă cu planurile regionale ale NATO, a subliniat ministrul.
Președintele Lituaniei, Gitanas Nauseda, a declarat că țara sa își propune ca infrastructura necesară să fie instalată până în 2026.
„Simplificăm procedurile… pentru a putea finaliza construirea infrastructurii până în 2026. Dar nu voi fi supărat dacă aceasta este gata în 2025”, a spus Nauseda.
Germania conduce deja grupul de luptă multinațional al NATO din Lituania, un batalion de aproximativ 1.000 de militari.
Dincolo de aceasta, o brigadă germană este în așteptare pentru a oferi rapid întăriri trupelor din Lituania, dacă este necesar. Autoritățile de la Vilnius au cerut, însă, de mai multă vreme prezența permanentă a unei brigăzi germane pe teritoriul său.
Pistorius și secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, s-au deplasat în Lituania pentru a participa la un exercițiu militar bazat pe un scenariu care urmează să fie pus în aplicare în cazul unor tensiuni sporite sau al unui conflict cu Rusia.
Stoltenberg a salutat anunțul Germaniei, dar a respins apelurile pentru o întărire imediată a trupelor de-a lungul flancului estic al alianței, ca răspuns la situația internă din Rusia.
Liderii statelor membre NATO se vor reuni, pe 11 și 12 iulie, la summit-ul Alianței, care va avea loc la Vilnius.