Prima pagină » Știri externe » Germania, presiuni pentru aprobarea vaccinului Astra Zeneca după ce Pfizer nu mai face față cererii de vaccin anti-Covid

Germania, presiuni pentru aprobarea vaccinului Astra Zeneca după ce Pfizer nu mai face față cererii de vaccin anti-Covid

Germania, presiuni pentru aprobarea vaccinului Astra Zeneca după ce Pfizer nu mai face față cererii de vaccin anti-Covid
Letonia și Portugalia suspendă utilizarea serului de la AstraZeneca

Capacitatea de producție a vaccinului anti-Covid Pfizer/BioNTech la uzina din Belgia nu satisface cererea de pe piața europeană, iar Germania face presiuni pentru aprobarea vaccinului Astra Zeneca după ce a vaccinat peste 130.000 de oameni și are nevoie de vaccin în continuare.

Nu există soluții rapide și de moment, pentru că dozele care sunt distribuite trebuie să fie împărțite în mod echitabil către toate cele 27 de țări ale Uniunii Europene (UE), care le primesc chiar dacă nu vaccinează.

În februarie ar trebui să înceapă producția la Marburg, în Germania, spune șeful de la BioNTech. Vom afla unde e posibil să mai fie produs vaccin la sfârșitul lui ianuarie, pentru că nemții poartă deja discuții cu alți cinci producători de medicamente din Europa.

Dar o să vină și vaccinul de la Moderna și foarte posibil și de la Astra Zeneca și Oxford. Agenția Europeană a medicamentului spunea că mai are nevoie de date și că nu va aproba vaccinul AstraZeneca, în ianuarie, dar Germania pune presiune pentru acest lucru.

Și în cazul vaccinul Pfizer/BioNTech, influența Germaniei a fost mare. Acesta ar fi trebuit să primească undă verde pe 29 decembrie și data a fost devansată pe 21, de aceea avem acum vaccin anti-Covid.

Nu știm încă cât vaccin ar putea primi România de la Astra Zeneca, pentru că din toate contractele Uniunii Europene noi primim 4,7% din cantitate, iar cu AstraZeneca Oxford avem un contract pentru cel puțin 300 de milioane de doze.

Dar, chiar dacă vine, foarte probabil să nu îl putem folosi rapid acolo unde aveam cea mai mare nevoie de el. Ar putea fi folosit în centrele mobile de vaccinare sau la medicii de familie, pentru că se păstrează la 2-8 grade Celsius.

Dar noi încă facem pregătiri și probabil în februarie vom fi gata. Din peste 1.000 de centre de vaccinare care sunt pe hârtie la noi, doar 47 erau deschise pe 31 decembrie.

BioNTech avertizează: Imunizarea în Uniunea Europeană ar putea fi perturbată de probleme privind stocul de vaccin

Compania BioNTech, care a dezvoltat vaccinul anti-COVID-19 împreună cu Pfizer, avertizează că există posibilitatea ca imunizarea în Uniunea Europeană să fie perturbată de apariţia unor goluri în stoc până ce alte vaccinuri vor fi aprobate.

Compania germană și Pfizer colaborează în continuare pentru creșterea numărului de doze din vaccinul COVID-19, omologat de Uniunea Europeană.

Din cauza întârzierilor în ceea ce privelte producția de vaccin, Germania a închis temporar anumite centre de vaccinare la doar câteva zile după începerea campaniei.

Marian Tănase are o experiență de peste 20 de ani în presa online. A absolvit Facultatea de Jurnalism din cadrul Universității Hyperion în anul 2001, iar în 2002 se angaja deja la portalul Apropo.ro, ... vezi toate articolele

Citește și