Germania propune un program special de asistență UE pentru Ucraina pe parcursul iernii
Guvernul Germaniei a propus luni, cu ocazia reuniunii miniștrilor de Externe din statele Uniunii Europene, desfășurată la Kiev, un program special de asistență destinat Ucrainei pentru perioada iernii, în contextul eforturilor de respingere a invaziei militare ruse și de atenuare a efectelor conflictului.
Annalena Baerbock, ministrul german de Externe, a propus, la reuniunea de la Kiev, un ”pachet special de protecție în perioada iernii”, care ar putea conține sisteme antiaeriene suplimentare, generatoare de electricitate și intensificarea livrărilor de energie.
”Am observat în cursul iernii trecute modul brutal în care președintele Rusiei poartă acest război, atacând în mod deliberat centralele electrice. Trebuie să oprim împreună atacurile asupra aprovizionării cu servicii de bază”, a declarat Annalena Baerbock, potrivit publicației Die Welt, cu ocazia reuniunii miniștrilor de Externe din țările UE, aflată în curs la Kiev.
Germania a oferit sprijin militar masiv Ucrainei, inclusiv sisteme antiaeriene, în eforturile de respingere a invaziei militare ruse. Acum, Baerbock propune ca Uniunea Europeană să livreze sisteme antiaeriene suplimentare, generatoare de electricitate și să intensifice livrările de energie.
”Viitorul Ucrainei este în Uniunea Europeană, în această comunitate a libertății care în curând se va extinde de la Lisabona până la Lugansk. Prin această reuniune a Consiliului UE la nivel de miniștri de Externe, aducem Uniunea Europeană acolo unde bate cel mai tare inima Europei în acest moment”, a subliniat Annalena Baerbock.
Ucraina a primit în iunie 2022, în contextul invaziei militare ruse, statutul de candidat pentru integrarea în Uniunea Europeană. Președintele Volodimir Zelenski insistă pentru lansarea negocierilor formale de aderare, dar mulți lideri europeni au semnalat că integrarea Ucrainei va fi un proces îndelungat.
Gazda reuniunii, ministrul ucrainean de Externe, Dmitro Kuleba, a salutat evenimentul de la Kiev, observând că acesta este un semnal privind integrarea Ucrainei în comunitatea europeană. ”Pentru prima dată în istorie, miniștrii de Externe din statele UE se reunesc în afara frontierelor Uniunii Europene, dar, de fapt, este în interiorul viitoarelor frontiere europene”, a afirmat Dmitro Kuleba, citat de cotidianul Le Monde.
La rândul său, ministrul francez de Externe, Catherine Colonna, a afirmat că Occidentul nu trebuie să arate Rusiei că nu va mai oferi asistență Ucrainei. ”Evenimentul de acum are rolul de a arăta că Ucraina face parte din familia europeană, dar și de a transmite Rusiei mesajul că nu poate miza pe delăsarea noastră. Vom fi acolo mult timp”, a declarat Catherine Colonna cu ocazia reuniunii de la Kiev.
Foto: Profimedia
Citește și:
Rusia se așteaptă ca solidaritatea Occidentului cu Ucraina să se erodeze / Biden insistă pentru fonduri suplimentare din partea Congresului