Germania a reiterat, miercuri, obiectivul construirii unui stat palestinian, subliniind însă, în contextul deciziilor unor state europene de recunoaștere a ”Palestinei”, că o asemenea acțiune trebuie să fie rezultatul procesului diplomatic cu Israelul, prin aplicarea soluției coexistenței în pace a celor două state.
”Noi am transmis în trecut și repetăm în mod clar că existența unui stat palestinian rămâne obiectivul politicii externe germane, în cadrul soluției a două state, prin coexistența în pace și securitate a palestinienilor și israelienilor. Este clar că pe acest parcurs trebuie să existe un proces al dialogului, al negocierilor, este necesar un proces pentru avansarea soluției a două state”, a declarat Kathrin Deschauer, purtătorul de cuvânt al Ministerului german de Externe.
”Din punctul de vedere al Guvernului german, este clar că noi am pledat de mult timp pentru construirea instituțiilor palestiniene care să poată prelua ulterior funcții în stat. Spre exemplu, susținem consolidarea Autorității Palestiniene, printr-o serie de reforme. Guvernul german consideră că este necesar un proces politic cu obiectivul soluției a două state”, a subliniat Kathrin Deschauer.
La rândul său, Administrația Emmanuel Macron a transmis că nu se întrunesc condițiile pentru recunoașterea unui stat palestinian, subliniind că o astfel de inițiativă trebuie să fie ”utilă” în procesul de pace.
”Recunoașterea statului palestinian nu este un tabu, dar nu a venit momentul pentru o decizie a Franței în acest sens. Nu se întrunesc condițiile în acest moment pentru ca o astfel de hotărâre să aibă un impact real. O asemenea decizie trebuie să fie utilă, adică trebuie să permită o avansare decisivă pe plan politic. În această perspectivă, trebuie să intervină într-un moment bun. Soluția coexistenței a două state, israelian și palestinian, trebuie să fie un instrument util pentru pace și securitate”, a declarat Stéphane Séjourné, ministrul francez de Externe.
Norvegia a anunțat, miercuri, decizia de recunoaștere a statului palestinian, iar Spania și Irlanda intenționează să procedeze similar. În replică, Israelul a decis retragerea pentru consultări a ambasadorilor din Irlanda, Spania și Norvegia.
”Transmit un mesaj clar și fără echivoc Irlandei și Norvegiei: Israelul nu va asista pasiv la acțiunile care îi subminează suveranitatea și îi periclitează securitatea. Vor exista consecințe ulterioare. Dacă Spania își concretizează intenția de a recunoaște statul palestinian, vom lua măsuri similare și împotriva sa”, a avertizat ministrul israelian de Externe, Israel Katz.
Foto: Profimedia
Citește și: