Germania a decis să ridice un gard la frontiera cu Polonia pentru a împiedica răspândirea pestei porcine africane, care face ravagii în țara vecină. Deocamdată, o astfel de măsură a fost anunțată doar de autoritățile din landul Brandenburg.
Obiectivul este de a limita deplasările porcilor mistreţi, care sunt principalii vectori de transmitere a pestei porcine africane. Această boală nu reprezintă un pericol pentru oameni, dar este fatală în cazul animalelor.
Potrivit ministrului pentru Afaceri sociale, sănătate, integrare şi protecţia consumatorului din landul Brandenburg, Ursula Nonnemacher, decizia a fost luată după ce negocierile cu Polonia privind ridicarea unui gard permanent au eşuat. Un gard mobil de 120 de kilometri există în prezent la graniţa germano-poloneză dinspre sud şi până în oraşul Frankfurt pe Oder.
Ministrul Ursula Nonnemacher anunță formarea unei echipe tehnice pentru coordonarea activităţii diferitelor autorităţi din regiune, inclusiv Poliţia şi serviciile veterinare şi de urgenţă. Fermierii din Brandenburg au criticat modul în care este gestionată criza pestei porcine.
Deocamdată, s-a descoperit pestă porcină la 20 de porci mistreţi găsiţi morţi în zona localităţilor Schenkendoebern şi Neuzelle, din landul Brandenburg. Primul a fost descoperit aproape de graniţa cu Polonia în data de 10 septembrie. Ulterior acestei descoperiri, China, Coreea de Sud, Japonia, Singapore, Brazilia şi Argentina au interzis importurile de carne de porc din Germania, sporind temerile privind impactul epidemiei asupra agriculturii şi economiei germane. De pe urma interdicţiei ar urma să beneficieze alţi furnizori majori, cum ar fi SUA, Spania, Canada şi Brazilia, în condiţiile în care China este cel mai mare cumpărător de carne de porc din lume.