Prima pagină » Știri externe » Germania se așteaptă ca statele UE să continue asistența pentru Ucraina chiar și fără acordul Ungariei

Germania se așteaptă ca statele UE să continue asistența pentru Ucraina chiar și fără acordul Ungariei

Germania se așteaptă ca statele UE să continue asistența pentru Ucraina chiar și fără acordul Ungariei

Germania se așteaptă ca statele din cadrul Uniunii Europene să continue asistența financiară pentru Ucraina chiar și fără acordul Ungariei, prin alocarea fondurilor la nivel individual.

Liderii statelor UE caută modalități de a acorda Ucrainei încă 50 de miliarde de euro, în contextul în care Ungaria a blocat prin veto la jumătatea lunii decembrie luarea unei decizii la nivel comunitar.

O opțiune alternativă ar fi furnizarea fondurilor în mod individual de către statele membre UE, în afara bugetului comunitar. Propunerea ar necesita colectarea de fonduri de pe piețe de către statele UE, în contextul în care Budapesta blochează și suplimentarea bugetului multianual european.

Guvernul Olaf Scholz intenționează să furnizeze Ucrainei asistență financiară în valoare de opt miliarde de euro în 2024, a declarat joi Christian Wagner, purtătorul de cuvânt al Ministerului de Externe de la Berlin.

”Berlinul va continua extrem de activ” eforturile de adoptare a unui pachet de asistență pentru Ucraina în valoare de 50 de miliarde de euro la nivelul Uniunii Europene, a subliniat Christian Wagner, citat de agenția Bloomberg.

”Oricum, Uniunea Europeană va continua susținerea pentru Ucraina. Sigur că și UE va putea să acționeze, la nivelul a 26 de state membre. Nu aș vrea să speculez cum ar putea fi mobilizat sprijinul. Acest lucru necesită consultări suplimentare la Bruxelles”, a precizat oficialul german.

Ucraina depune eforturi pentru gestionarea cheltuielilor guvernamentale și a resurselor militare, în contextul în care războiul izbucnit prin invazia militară rusă durează de aproape doi ani. Kievul așteaptă aproximativ 110 miliarde de dolari din partea Statelor Unite și a Uniunii Europene, dar fondurile nu sunt disponibile din cauza disputelor de la Washington și Bruxelles.

Și confruntările militare sunt în impas pe frontul din estul Ucrainei, în contextul în care contraofensiva ucraineană în mare parte a fost un eșec.

Citește și:

Financial Times: Washingtonul propune Grupului G7 confiscarea unor active ruse în valoare de 300 de miliarde de dolari

Licențiat în Jurnalism, Științe Politice și Teologie Ortodoxă, Mihail Drăghici este activ în presa centrală din 2002, având o activitate de peste 20 de ani ca editor de știri externe la una ... vezi toate articolele

Citește și