Aceste discuții, care ar putea dura mai multe săptămâni, vor începe vineri la ora 13.00 (14.00 ora României), la Berlin. Conservatorii cancelarului s-au clasat pe primul loc în alegerile legislative din 22 septembrie, cu 41,5 la sută din voturi, în timp ce SPD s-a clasat pe locul al doilea, cu 25,7 la sută. Împreună, cele două partide ar forma o mare coaliție precum cea din primul cabinet Merkel, în perioada 2005-2009.
SURSA: The Guardian
Peer Steinbruck, rivalul lui Merkel pentru funcția de cancelar în cadrul acestui scrutin, s-a retras din prim-planul politicii, pentru a permite începerea negocierilor pe tema unei mari coaliții cu consevatorii. Înaintea legislativelor din 22 septembrie, Steinbruck declarase că nu va face parte dintr-o astfel de coaliție.
Avantajele socialiștilor la masa negocierii
Holger Schmale, senior analist la DuMont Redaktionsgemeinschaft, o platformă media din Germania care reunește experți din diverse domenii, a explicat pentru gândul că o coaliție CDU-SPD este cel mai probabil deznodământ al acestor alegeri, dar, până a ajunge la el, vor fi negocieri dure. „Sunt aproape sigur că se va ajunge la o coaliție CDU-SPD, dar socialiștii au o miză foarte mare. Ei știu foarte bine că Merkel depinde de ei”, a explicat Schmale, într-un interviu acordat gândul după legislativele germane.
Tocmai pentru că au un „potențial de șantaj” atât de mare, adică o putere mare de a forma coaliție, socialiștii vor putea cere poziții foarte importante în Cabinetul Merkel 3. „Ar putea cere și introducerea salariului minim, pentru că este un punct foarte important pentru ei”, a adăugat analistul politic german. În Germania, nu există salariu minim la nivel național. Socialiștii, împreună cu Verzii, au militat în campanie pentru introducerea unui salariu minim, care să fie de 8,50 de euro pe oră. Stânga radicală cere un salariu minim de 10 euro pe oră, în timp ce creștin-democrații lui Merkel, împreună FDP, refuză salariul minim național. În schimb, ei susțin că ar fi mai oportună introducerea mai multor salarii unice, în funcție de regiuni și sectoare economice.
Care ar fi diferența între o nouă mare coaliție CDU-SPD și cea din primul mandat al lui Merkel? „SPD e mai slab acum decât atunci, când era aproape pe aceleași poziții. În prima mare coaliție erau mult mai puternici. Pe de altă parte, acum au o putere de negociere mai mare”, este răspunsul lui Schamel, care atrage atenția și asupra prejudiciului electoral pe care l-au suferit socialiștii după prima mare coaliție cu CDU sub Merkel. „Există lipsă de încredere, sunt precauți pentru că, după ultima coaliție cu CDU, ei au avut foarte mult de pierdut din punct de vedere electoral”, a mai spus germanul. INTERVIUL, AICI