Germania se teme de escaladarea conflictului din Orientul Mijlociu /Marea Britanie îi amenință pe militanții huthi din Yemen
Guvernul Olaf Scholz se teme că atacurile militanților huthi asupra navelor din Marea Roșie riscă să conducă la escaladarea conflictului din Orientul Mijlociu, iar Marea Britanie a amenințat că ar putea lansa o campanie militară împotriva Yemenului.
Nave militare americane și britanice au respins, miercuri dimineață, un atac al militanților huthi din Yemen care a implicat peste 20 de rachete și drone.
”Nava britanică HMS Diamond și nave militare americane au respins cel mai mare atac lansat până acum în Marea Roșie de militanții huthi din Yemen. Au fost distruse numeroase drone”, a declarat Grant Shapps, ministrul britanic al Apărării, într-un mesaj postat pe platforma X.
Grant Shapps a avertizat că Marea Britanie va acționa militar împotriva militanților huthi.
”Marea Britanie și statele aliate au mai avertizat că aceste atacuri ilegale sunt total inacceptabile, iar, dacă vor continua, militanții huthi vor suporta consecințele. Vom trece la acțiuni pentru protejarea oamenilor nevinovați și a economiei globale”, a avertizat Grant Shapps.
Germania se teme de escaladarea conflictului în Orientul Mijlociu
Ministerul de Externe de la Berlin a avertizat, miercuri, că noile atacuri riscă să genereze escaladarea conflictului dintre Israel și grupul islamist Hamas.
”Noile evoluții arată că militanții huthi se concentrează în mod clar pe escaladarea atacurilor asupra comerțului maritim internațional și asupra navelor partenerilor și aliaților noștri”, a declarat un purtător de cuvânt al Ministerului de Externe de la Berlin, citat de agenția Reuters.
Militanții huthi din Yemen, susținuți de Iran, au lansat constant atacuri cu drone și rachete spre Israel și spre nave din Marea Roșie, ca ripostă la ofensiva militară israeliană din Fâșia Gaza.
În contextul atacurilor care au forțat numeroase companii navale să evite circulația pe Marea Roșie, Statele Unite și zeci de națiuni partenere au lansat un grup maritim de reacție.
Citește și: