Prima pagină » Știri externe » Germania și Austria cer un summit de urgență pentru soluționarea crizei migrației. Werner Faymann, cancelarul austriac: „Nu vă băgați capul în nisip”

Germania și Austria cer un summit de urgență pentru soluționarea crizei migrației. Werner Faymann, cancelarul austriac: „Nu vă băgați capul în nisip”

Germania și Austria cer un summit de urgență pentru soluționarea crizei migrației. Werner Faymann, cancelarul austriac: „Nu vă băgați capul în nisip
Cancelarul german, Angela Merkel, și omologul său austriac, Werner Faymann, au cerut marți un summit de urgență al Uniunii Europene pentru a încerca să soluționeze criza migrației, relatează agenția DPA în pagina electronică.

„Această problemă poate fi soluționată numai de Europa ca întreg”, a declarat Merkel, după discuții cu cancelarul austriac Werner Faymann.

Cei doi lideri au exercitat presiuni asupra președintelui Consiliului European, Donald Tusk, în cadrul unei conversații telefonice, să convoace o „reuniune de urgență a Consiliului” pe această temă, potrivit lui Merkel.

Liderii celor 28 de state membre UE ar urma să discute cum să ajute refugiații în țările pe care le părăsesc, cum să se coordoneze mai bine cu Turcia și cum să facă centrele de înregistrare a refugiaților din țări ca Grecia și Italia să funcționeze mai bine.

Faymann a făcut apel la cei care se opun cotelor obligatorii de redistribuire a imigranților „să nu-și bage capul în nisip”, ci să-i ajute pe cei care au nevoie.

Tusk a anunțat că va decide până joi dacă va da curs cererii celor doi lideri de a convoca un summit.

Statele membre UE nu au reușit, la reuniunea de luni a miniștrilor Justiției și Afacerilor Interne, să ajungă la un acord privind un sistem de repartizare a refugiaților pe baza cotelor obligatorii, care este susținut de Franța și Germania, dar este respins de state est-europene, ca Ungaria, Polonia, Cehia și România.

Merkel a respins acuzațiile potrivit cărora decizia sa de săptămâna trecută, de a suspenda regulile privind refugiații, a atras mai mulți imigranți către Germania sau că s-a răzgândit când a reintrodus controalele la frontiere duminică.

„Dacă ar trebui să ne cerem scuze pentru că am dat dovadă de prietenie în situații de criză, aceasta nu ar fi țara din care fac parte”, a apreciat ea.

Cancelarul a precizat că controalele la frontiere instituite duminică sunt pentru motive de securitate publică, pentru a-i documenta pe cei care intră în Germania. „Nu am închis frontierele. Vreau să subliniez acest lucru. Nu vreau să arunc povara pe Austria”, a adăugat ea. „Suntem într-o situație care nu este ușoară. Este una dintre cele mai mari provocări pe care le-am avut în Europa în ultimele decenii”.

Ministrul german de Interne, Thomas de Maiziere, a propus marți sancționarea prin reducerea fondurilor structurale a țărilor care se opun cotelor obligatorii privind primirea refugiaților. „Sunt țări care se opun cotelor și nu li se întâmplă nimic. Cred că trebuie să ne gândim la mijloace de presiune”, a declarat Thomas de Maiziere, potrivit ZDF.

Merkel a declarat însă că nu crede în soluția reprezentată de amenințări.

Ea a mai spus că controalele la frontiere, care înseamnă de fapt suspendarea Acordului Schengen privind libera circulație în mare parte a Europei, vor rămâne în vigoare „până la restabilirea securității și siguranței”.

Traficanții de persoane au început să oprească mașinile și camioanele la frontieră, spunându-le imigranților să meargă pe jos în Germania. Cu toate acestea, Germania a arestat 43 de persoane începând de luni, sub suspiciunea de trafic de ființe umane.

Autor

Citește și