Germania și Franța propun condiții pentru accesarea fondurilor UE. Țările est-europene se opun
Cancelarul Germaniei, Angela Merkel, a propus, la reuniunea informală a Consiliului European desfășurată la Bruxelles, recompense bugetare pentru statele care au acceptat imigranți extracomunitari în cadrul sistemului de cote instituit de Comisia Europeană. Ideea a fost respinsă atât de liderii țărilor central și est-europene, care manifestă reticență față de imigranți, cât și de aliați tradiționali ai Germaniei, precum Austria și Luxemburg.
Sebastian Kurz, cancelarul Austriei, a argumentat că bugetul Uniunii Europene trebuie să fie folosit mai degrabă pentru intensificarea controalelor la frontierele externe decât pentru recompense financiare acordate unor țări care acceptă extracomunitari. „Solidaritatea înseamnă mult mai mult decât primirea imigranților”, a subliniat liderul de la Viena, citat de Financial Times. La rândul său, președintele Lituaniei, Dalia Grybauskaite, a argumentat că fondurile de coeziune de care beneficiază noile state membre UE sunt pentru „îmbunătățirea convergenței, nu pentru altceva”.
Ideea creării unui fond special pentru integrarea imigranților a fost criticată și de premierul statului Luxemburg, Xavier Bettel, care consideră că planul Berlinului riscă să alimenteze populismul. „Dacă impunem condiționări în domeniul imigrației, vom fi sancționați ulterior, nu de guverne, ci de cetățeni”, a avertizat el, potrivit FT.
Pe de altă parte, Germania, Suedia și Olanda vor criterii suplimentare pentru accesarea fondurilor de coeziune, preferând condiții de genul respectării normelor statului de drept, o idee vehiculată deja de Comisia Europeană.
În plus, președintele Franței, Emmanuel Macron, ar vrea un sistem de condiționare a finanțării UE de respectarea standardelor fiscale și în domeniul muncii. Liderul de la Paris a cerut „vizibilitate și claritate” privind politicile asociate bugetului european. „Cred că ar fi un lucru normal să fie sistate fondurile dacă sunt încălcate valorile comune. Dacă fondurile europene sunt utilizate pentru îndepărtarea de principiile statului de drept, atunci este vorba de încălcarea condițiilor inițiale pentru admiterea în Uniunea Europeană”, a explicat Macron.
Amintind că fondurile europene sunt destinate și convergenței economice, Macron a subliniat, potrivit agenției Reuters: „Voi respinge un buget european folosit pentru finanțarea divergențelor, în materie fiscală, în domeniul valorilor comune și pe piața muncii”.
Liderii țărilor central și est-europene se opun condiționării accesării fondurilor de coeziune de primirea extracomunitarilor și de respectarea principiilor statului de drept. Ungaria și Polonia au fost criticate frecvent de Uniunea Europeană din cauza situației statului de drept.