Germania și Iordania susțin procesul de tranziție din SIRIA, dar solicită respectarea suveranității țării, în contextul atacurilor israeliene

Publicat: 12 12. 2024, 14:24

Cancelarul Germaniei, Olaf Scholz, și regele Abdullah al Iordaniei au pledat, joi, pentru un proces de tranziție integrant în Siria, exprimând susținere pentru integritatea teritorială a țării, în contextul atacurilor lansate de Israel după înlăturarea regimului Bashar Al-Assad de către grupuri insurgente islamiste.

”Cancelarul Germaniei și regele Abdullah al II-lea al Iordaniei salută încheierea regimului dictatorial Bashar Al-Assad în Siria. Cei doi lideri au fost de acord asupra importanței unui proces politic integrant în Siria și au exprimat susținere pentru procesul de tranziție. Au evidențiat importanța protejării minorităților etnice și religioase”, a comunicat Guvernul de la Berlin.

De asemenea, Olaf Scholz și regele Iordaniei au cerut respectarea integrității teritoriale a Siriei, pe fondul atacurilor israeliene.

”Cancelarul Scholz și regele Abdullah au evidențiat importanța respectării integrității teritoriale și a suveranității Siriei”, precizează Guvernul german.

Germania și Iordania cer armistițiu imediat în Fâșia Gaza

De altfel, Olaf Scholz și regele Iordaniei au cerut intensificarea eforturilor pentru un armistițiu între Israel și grupul islamist palestinian Hamas.

”În contextul situației din Fâșia Gaza, cei doi lideri au evidențiat necesitatea unui armistițiu urgent în Fâșia Gaza, printr-un acord de eliberare a ostaticilor. Au salutat eforturile diplomatice în curs și au cerut suplimentarea asistenței umanitare în Gaza”, subliniază Guvernul de la Berlin.

Armata israeliană a declanșat ofensiva în Fâșia Gaza ca reacție la atacurile islamiste din octombrie 2023, soldate cu aproximativ 1.200 de morți în sudul Israelului. Bilanțul bombardamentelor israeliene este de cel puțin 44.835 de morți și 106.356 de răniți în Fâșia Gaza.

Guvernul Germaniei a cerut, miercuri, comunității internaționale să acționeze pentru a contribui la stabilizarea Siriei, în contextul înlăturării de la putere a regimului Bashar Al-Assad, Berlinul exprimând preocupări asupra riscurilor generate de rețeaua teroristă Stat Islamic. Annalena Baerbock, ministrul german de Externe, a exprimat preocupări asupra riscurilor continuării conflictului militar în Siria.

”După ani de teamă și dubii cauzate de războiul civil, soldat cu 400.000 de morți și 11 milioane de oameni forțați să se refugieze, acesta este un moment de speranță. Mulți oameni din Siria vor acum un nou capitol al păcii pentru ei și pentru țara lor. În același timp, încă există teamă și preocupări că speranța lor nu se va îndeplini. Sunt probleme care afectează pacea și libertatea în întreaga regiune, situația, în aceste zile, este oricum altfel decât stabilă. Încă au loc confruntări militare și violențe în anumite zone ale țării, iar rețeaua Stat Islamic nu a fost învinsă definitiv. Este clar că noul capitol al Siriei nu a fost scris încă”, a afirmat Annalena Baerbock.

Foto: Profimedia

Citește și:

VIDEO Vladimir Putin anunță că RUSIA va crea o alianță cu grupul BRICS în domeniul inteligenței artificiale, pentru a contesta dominația SUA