Germania susține impunerea vizelor pentru cetățenii sârbi și macedoneni

Publicat: 13 10. 2012, 10:32
Actualizat: 28 09. 2018, 22:40
Berlin susține ca scutirea de viză pentru cetățenii sârbi și macedoneni să fie ridicată pentru a contracara afluxul de cereri de azil care vin din aceste țări, a afirmat vineri ministrul german de Interne, Hans-Peter Friedrich, relatează AFP.

„Afluxul masiv de cetățeni sârbi și macedoneni trebuie să fie oprit imediat”, a declarat ministrul.

Conform ministerului, solicitanții de azil ce provin din Serbia erau 1.395 în septembrie, adică mult mai mulți ca în lunile precedente (496 în iulie și 324 în iunie).

Iar situația este aceeași pentru macedoneni: numărul lor a trecut de la 215 în iulie, apoi la 620 în august și în final la 1.040 în septembrie, conform statisticilor publicate de minister.

Ministerul care aparține CSU, partid conservator bavarez membru al coaliției guvernamentale condusă de cancelarul Angela Merkel, apreciază că Germania se confruntă cu un „abuz în creștere al dreptului la azil” care nu este „acceptabil”.

Pentru a opri acest aflux, ministrul susține ca scutirea de viză acordată de UE acestor două state din 2010 să fie suspendată cât mai repede posibil.

„În paralel cu alte state membre, Germania a solicitat de urgență comisarului competent Cecilia Malmstrom (înzestrat cu Afaceri interne) și președinției cipriote care din 2010 iau în considerare o modificare a reglementării vizelor în acest sens să își încheie demersurile”, explică ministrul, citat într-un comunicat.

La începutului săptămânii, Secretarul de stat belgian pentru Migrație și Azil, Maggie De Block, s-a deplasat la Belgrad pentru a solicita cetățenilor sârbi, mai ales minorităților rome și albaneze care locuiesc în sudul sărac al Serbiei, să nu mai solicite azil în Belgia.

De la eliminarea vizelor pentru cetățenii sârbi în decembrie 2009, mai multe state europene s-au confruntat cu un aflux important de solicitanți de azil pentru motive economice ce proveneau din Serbia, majoritatea fiind romi și albanezi.