Germania, țintă pentru ISIS. Cum au fost evitate atacurile până acum
Hans-Georg Maassen a declarat unui ziar german că SI vrea să comită atacuri împotriva Germaniei și a intereselor germane, dar a adăugat: „Deocamdată nu avem cunoștință de planuri concrete privind un atac terorist în Germania”.
Afirmațiile sale vin după ce în urmă cu câteva zile teroriștii au amenințat Europa cu noi lovituri și au menționat și Berlinul ca o potențială țintă.
Massen a adăugat că propaganda SI are ca scop să-i încurajeze pe adepții grupării să comită atacuri în Germania, din proprie inițiativă. Pericolul prezentat de jihadiștii din Germania rămâne „virulent”, a spus șeful BfV care a recunoscut că și în Germania, au existat cazuri în care unii dintre cetățenii gemani, care au luptat în Siria de partea teroriștilor plănuiau să comită atentate.
El a mai spus că Germania a evitat un atac de proporții datorită muncii de succes a autorităților din domeniul securității, dar și a norocului,deoarece în două ocazii detonatorul unei bombe nu a funcționat.
În 2012, un german descris drept islamist radical a amplasat o bombă artizanală — care nu a explodat — într-o gară din Bonn, iar în 2006, două bombe ascunse în valize, lăsate în trenuri din Koln de militanți islamiști, nu au explodat.
Maassen a mai adugat că în Germania sunt, în acest moment circa 1.100 de islamiști extrem de periculoși, care sunt percepuți drept un potențial risc de terorism.
El a spus că BfV are de asemenea informații despre circa 300 de tentative din partea salafiștilor și a altor islamiști de a recruta refugiați. În opinia șefului spionilor germani cea mai vulnerabilă categorie sunt minorii neînsoțiți ajunși în Germania mai ales în ultima perioadă cu valul de emigranți.
„Sunt deosebit de îngrijorat de numeroșii minori neînsoțiți — acest grup este vizat în mod special”, a spus Maassen, adăugând că a remarcat un „potențial imens de radicalizare” în aceste tentative de a recruta oameni.