Germania a prezentat planuri de reducere a cheltuielilor și echilibrare a bugetului, ignorând apeluri ale zonei euro pentru stimularea economiei, înaintea unei reuniuni a liderilor UE unde se va dicuta despre creșterea economică, potrivit Financial Times.
Bugetul Germaniei pentru 2014, în care cheltuielile sunt reduse cu peste 5 miliarde de euro, la sub 300 de miliarde de euro, reprezintă „un mesaj puternic pentru Europa”, a declarat ministrul de Finanțe, Wolfgang Schauble.
Planul executivului de la Berlin prevede echilibrarea bugetului în 2015, cu un an mai repede decât ar impune limita de îndatorare inclusă în constituție.
Bugetul Germaniei reprezintă „o consolidare favorabilă creșterii” și trebuie să demonstreze restului zonei euro că „planificarea bugetară sustenabilă și creșterea economică nu se exclud reciproc”, a spus el.
În același context, ministrul Economiei, Philipp Rosler, a afirmat că finanțele statului german sunt „invidia lumii întregi”.
Publicarea planului pentru buget a fost intenționat devansată cu o săptămână, astfel încât cifrele să apară înaintea summit-ului UE, afirmă oficiali germani. În pofida tăierilor de cheltuieli în sectoare ca sănătate, asigurări sociale și mediu, planul a fost trecut repede prin executiv.
Anunțul Germaniei nu putea veni într-un moment mai sensibil, notează Financial Times. Alți membri, în frunte cu Franța și Italia, încearcă să obțină o relaxare a regulilor din pactul de stabilitate și creștere aflat la baza euro.
Președintele Franței, Francois Hollande, al cărui guvern va rata probabil ținta de deficit bugetar pentru acest an, urmează să insiste ca liderii prezenți la summit să adopte o poziție care să arate că UE nu este doar o „Europă a austerității”, cu o politică bugetară uniformă și rigidă, a spus un oficial de la Paris.