Guvernul cancelarului Olaf Scholz a prezentat un plan complex privind stimularea activităților economice în Germania, prin îmbunătățirea competitivității mediului de afaceri, fiind prevăzute facilități fiscale și subvenții pentru companii, în principal pentru investiții ecologice.
În centrul proiectului se află Legea oportunităților de creștere economică, adoptată recent de Bundestag, Camera inferioară a Parlamentului Germaniei.
”Coaliția guvernamentală germană vizează progresul, având obiectivul modernizării Germaniei, pentru a o face mai performantă în viitor și a stabili direcția unei economii neutre din punct de vedere climatic. Germania are nevoie de o economie puternică, pentru a asigura bunăstarea și stabilitatea inclusiv pentru generațiile următoare”, anunță Guvernul de la Berlin, în prezentarea Planului denumit ”Facilități de miliarde de euro pentru economia Germaniei”.
Cancelarul Olaf Scholz a afirmat că Germania rămâne o națiune puternică din punct de vedere economic, având perspective favorabile, subliniind însă că trebuie identificate și gestionate actualele provocări. Scholz a evidențiat importanța lansării unei ”ofensive” a Guvernului pentru stimularea activităților companiilor, subliniind că în centrul eforturilor va fi Legea oportunităților de creștere economică.
”Vom contribui și prin facilități fiscale, pentru a stimula investițiile acum, nu pentru a le amâna”, a declarat Olaf Scholz.
Legea oportunităților de creștere economică prevede stimularea investițiilor și inovațiilor prin simplificarea procedurilor fiscale și prin asigurarea unui mediu concurențial favorabil și echilibrat. Companiile germane ar urma să beneficieze anual de facilități fiscale în valoare de aproximativ șapte miliarde de euro, până în 2028.
”Legea oportunităților de creștere economică reprezintă o bază importantă pentru stimularea activării potențialului economiei noastre. Nu este vorba despre un program extins de stimulente economice. Trebuie să dăm impulsul pentru a utiliza potențialul economiei noastre”, a afirmat, la rândul său, ministrul german al Finanțelor, Christian Lindner.
Planul prevede măsuri de stimulare a investițiilor industriale în tehnologii ecologice și în sisteme eficiente din punct de vedere energetic, în scopul creșterii productivității și protejării climei. La nivel concret, Guvernul german va suporta prin subvenții directe până la 15% din bugetul alocat de companii pentru sisteme eficiente energetic. În cazul firmelor mici și mijlocii, rata de cofinanțare prin subvenții va fi majorată de la 25% la 35%. Sunt prevăzute și facilități fiscale privind deprecierea activelor mobile achiziționate după 1 octombrie 2023 și pentru clădirile industriale, urmând să fie introdus și un sistem digital de facturare între companiile germane.
Foto: Profimedia
Citește și: