Germania vrea să lovească Rusia UNDE O DOARE MAI TARE. „Așteptăm același lucru de la Franța și Marea Britanie”
Germanii trebuie să pună pacea înaintea considerentelor economice și să accepte sancțiuni mai puternice împotriva Rusiei, a declarat ministrul de Finanțe Wolfgang Schaeuble, pentru ediția de duminică a Bild.
Germania, cea mai puternică economie a Europei, a vândut bunuri de 36 de miliarde de euro către Rusia, doar în 2013, ceea ce reprezintă o treime din exporturile UE, conform Reuters. Totuși, în primele patru luni ale acestui an, exporturile către Rusia au scăzut cu 14%, ceea ce, conform unor companii, ar periclita în jur de 25.000 de locuri de muncă în Germania.
„Interesele economice nu sunt prioritatea noastră numărul unu. Aceasta este asigurarea păcii și stabilității”, a declarat oficialul german.
Dacă miniștrii germani ar avertiza că sancțiunile europene contra Rusiei ar afecta economia Germaniei, atunci Angela Merkel ar avea niște miniștri nepotriviți, a mai spus șeful Finanțelor de la Berlin.
„O eroziune a păcii și stabilității ar fi cel mai mare pericol pentru dezvltarea economică”, a mai spus el.
Un sondaj făcut de Der Spiegel arată că 52% dintre germani susțin sancțiuni mai puternice împotriva Rusiei, chiar dacă asta ar însemna pierderea de locuri de muncă în Germania, în timp ce 39% sunt împotrivă.
De asemenea, ministrul german de Externe Frank-Walter Steinmeier a declarat pentru Der Spiegel că ar trebui adoptate rapid sancțiuni economice contra Rusiei, în contextul în care Uniunea Europeană este pregătită să adopte sancțiuni pentru implicarea Moscovei în dosarul ucrainean.
„Vrem reguli țintite care să poată să fie implementate rapid”, a spus Steinmeier, potrivit unui fragment din articol difuzat sâmbătă.
Dacă toate țările Uniunii Europene exercită această presiune împreună, va fi „un mesaj necesar și clar adresat Moscovei”, a spus șeful diplomației germane.
Tot duminică, vicecancelarul german Sigmar Gabriel a declarat, într-un interviu pentru postul tv ARD, că sancțiunile împotriva Rusiei ar trebui să fie mai dure.
„Trebuie să țintim oamenii pe umerii cărora se bazează guvernul Rusiei. Oligarhii, milionarii care își doresc casele lor frumoase în capitalele Europei de Vest, ei au bani în conturi – trebuie să le înghețăm”, a declarat Sigmar Gabriel.
Vicecancelarul de la Berlin a mai criticat de asemenea Franța și Marea Britanie că nu au suspendat exporturile de armament către Rusia, referindu-se la contractul de 1,2 miliarde de euro pentru navele frnaceze Mistral și la exporturile de zeci de milioane de euro de armament britanic.
Oficialul a spus că Germania a evaluat cu atenție aceste contracte, chiar și pe cele încheiate înainte de criza din Ucraina. „M-aș fi așteptat ca Franța și Marea Britanie să facă la fel. Dacă nu ești atent, se transformă rapid într-o afacere cu moartea”.
Germania a suspendat licențe de export de armament de 5 milioane de euro către Rusia și, de asemenea, a suspendat predarea bazei de antrenament militar construită la Kazan, în Rusia, către autoritățile locale. Totuși, criticii susțin că această bază este deja operațională și că acolo s-au antrenat deja 50.000 de militari ruși.