Șeful influentei Biserici Ortodoxe din Cipru, Arhiepiscopul Chrysostomos al II-lea, a anunțat miercuri că pune la dispoziția statului toate bunurile busericii pentru a ajuta la ieșirea din criza financiară, în contextul în care Parlamentul a respins ieri taxa de 10 % pe toate depozitele bancare pentru a finanța un acord de bailout, potrivit CNBC și AFP.
Anunțul a fost făcut miercuri de Arhiepiscopul Chrysostomos al II-lea, după întâlnirea pe care a a avut-o în cursul dimineții cu președintele Nicos Anastasiades. Șeful Bisericii Cipriote a anunțat că Biserica vrea să-și ipotecheze bunurile pentru a cumpăra obligațiuni ale statului.
Biserica din Cipru, o instituție extrem de influentă, deține o avere considerabilă, incluzând proprietăți, acțiuni la banca Hellenic Bank, dar și la companii, inclusiv la o berărie.
Marți, Parlamentul cipriot a respins taxa pe depozite bancare, condiție pentru primirea unui pachet de împrumuturi externe de la zona euro.
Proiectul a fost respins cu 36 de voturi împotrivă, 19 abțineri și niciun vot favorabil.
Cipru are nevoie de 15,8 miliarde de euro pentru a-și salva băncile și consolida finanțele publice pentru a evita astfel o ieșire potențial de moneda europeană comună, mai scrie CNBC.
Statele din zona euro au decis sâmbătă să ajute Cipru cu împrumuturi de 10 miliarde de euro, însă acestea sunt condiționate de colectarea de către guvern a unor fonduri de 5,8 miliarde de euro prin taxarea depozitelor din băncile locale. Varianta inițială a taxei prevedea un nivel de 6,75% pentru depozitele mai mici de 100.000 de euro și 9,9% pentru cele peste acest prag. Ulterior, planul a fost modificat pentru a fi scutite de taxe depozitele sub 20.000 de euro.