Gestul inexplicabil al unui refugiat nord-coreean, în mijlocul tensiunilor din Peninsula Coreea

Publicat: 04 04. 2013, 13:49
Actualizat: 13 06. 2014, 04:38

Un refugiat nord-coreean stabilit în Coreea de Sud în 2007 s-a întors acasă, cu o ambarcațiune furată, în pofida intensificării tensiunilor în Peninsula Coreea, ce induc temeri privind izbucnirea unui incident militar cu consecințe imprevizibile, a anunțat joi o sursă oficială, relatează AFP.

Bărbatul, în vârstă de 28 de ani, identificat cu prenumele Lee, a furat ambarcațiunea de pescuit pe care lucra în apropierea liniei de demarcație maritimă dintre cele două Corei, a precizat un purtător de cuvânt din cadrul Ministerului sud-coreean al Apărării.

El a părăsit insula Yeonpyeong și a traversat frontiera disputată miercuri seara.

Armata sud-coreană l-a detectat și l-a sunat pe proprietarul ambarcațiunii pentru a obține numărul de telefon al fugarului. Reperat înainte de a ajunge în Coreea de Nord, el a refuzat să se întoarcă, potrivit purtătorului de cuvânt.

Insula Yeonpyeong, situată în apropierea limitei maritime dintre Sud și Nord stabilite după Războiul Coreei (1950-1953), a fost bombardată de Coreea de Nord pe 23 noiembrie 2010. Nordul protesta astfel față de manevre militare efectuate de Coreea de Sud în apropiere.

Patru sud-coreeni au murit, doi militari și doi civili.

Mai multe ciocniri sângeroase s-au desfășurat de-a lungul acestei linii de demarcație din Marea Galbenă între cei doi frați inamici, în 1999, 2002 și 2009.

De asemenea, Seulul acuză Phenianul de torpilarea uneia dintre corvetele sale, în apropierea acestei linii, în martie 2010, o acțiune în urma căreia au fost uciși 46 de marinari sud-coreeni.

Coreea de Nord a avertizat luna trecută locuitorii insulei cu „atacuri senzaționale” în contextul intensificării tensiunilor dintre Coreea de Nord, pe de o parte, Statele Unite și Coreea de Sud, de cealaltă parte.

Aproximativ 25.000 de nord-coreeni au fugit din țara lor și s-au refugiat în Sud începând din 1998, majoritatea trecând prin China, în condiții extrem de periculoase. Doar câțiva refugiați s-au întors în Nord de la sfârșitul războiului.

Numărul refugiaților a scăzut brusc în 2012, probabil din cauza creșterii represiunii și consolidării controalelor la frontiere. În total, 1.508 de nord-coreeni au trecut în Coreea de Sud anul trecut, față de 2.706 în 2011, potrivit Ministerului sud-coreean al Reunificării.