Giganții americani din IT nu se sperie de reglementările UE. Comisar european: „Ei erau mai relaxați, iar eu am devenit mai nervoasă. Au bani, o armată de avocați, o armată de tehnicieni și așa mai departe”

Giganții americani din IT nu se sperie de reglementările UE. Comisar european: Ei erau mai relaxați, iar eu am devenit mai nervoasă. Au bani, o armată de avocați, o armată de tehnicieni și așa mai departe
Publicat: 27/04/2018, 22:52

În momentul în care comisarul european pentru Justiție, VÄ›ra Jourová, s-a deplasat în California, în toamna anului 2017, pentru a se întâlni cu directorii Google și Facebook, se aștepta ca aceștia să exprime preocupări privind viitoarele reglementări ale Uniunii Europene în domeniul online. În schimb, și-a dat seama că deja aveau situația sub control. „Ei erau mai relaxați, iar eu am devenit mai nervoasă. Au bani, o armată de avocați, o armată de tehnicieni și așa mai departe”, explică Jourova.

„Bruxellesul vrea ca noul Regulament General pentru Protecția Datelor să oprească giganții din domeniul tehnologiei informaționale și partenerii acestora să exercite presiuni asupra clienților pentru a ceda controlul asupra datelor private în schimbul serviciilor. Uniunea Europeană ar vrea să ofere un exemplu pentru reglementările din întreaga lume. Dar unele restricții au un efect neintenționat: consolidează duopolul companiilor Facebook și Alphabet, proprietarul Google”, comentează editorialiștii Sam Schechner și Nick Kostov într-un articol publicat în The Wall Street Journal sub titlul „Cum sunt favorizate companiile Google și Facebook de noile reglementări europene pentru protecția datelor private / Marile companii din domeniul tehnologiei informaționale au avantaje, în timp ce micile firme de promovare online sunt supuse restricțiilor din cauza noii legislații UE”.

Noile reglementări UE, care în multe cazuri prevăd ca firmele online să obțină acordul privind procesarea datelor personale, vor intra în vigoare pe 25 mai. Modificările au generat preocupări în domeniul publicității digitale, în rândul firmelor de analize și platformelor de tranzacționare.

„Însă companiile Google și Facebook aplică la scară largă tehnici sofisticate, în contextul în care au nevoie de acordul a sute de milioane de utilizatori europeni care apelează zilnic la serviciile lor. Potrivit competitorilor, Google și Facebook implementează o interpretare strictă a noilor legi, stabilind standarde sectoriale dificil de îndeplinit de firmele mai mici”, precizează editorialiștii WSJ.

Spre exemplu, Google le-a transmis luna trecută proprietarilor de website-uri și dezvoltatorilor de aplicații că vor trebui să primească accordul clienților pentru reclamele personalizate, altfel vor fi excluși din sistem. La rândul său, Facebook a început să le ceară celor 277 de milioane de utilizatori din Europa acorduri detaliate privind accesarea datelor personale.

Companiile de publicitate în domeniul digital acuză că modul în care Google și Facebook interpretează noile reglementări le afectează activitățile, aducându-le în concurență directă cu firme mari.

În acest context, unele companii specializate în publicitate digitală au decis să se retragă din Europa. Firma Verve, care transmite reclame personalizate în funcție de criteriul locației, a anunțat că își va înceta operațiunile în Europa, închizând inclusiv sediile din Londra și Munchen, deoarece se teme că nu va primi acordul a suficienți clienți, a declarat directorul de marketing, Julie Bernard. La rândul său, compania Drawbridge a decis încetarea operațiunilor în Europa.

Firmele mici sunt preocupate că, în lipsa instituirii unui alt sistem pentru publicitatea digitală, vor fi forțate să se adreseze companiilor mari precum Google și Facebook, cu care sunt în concurență. Acest lucru va conduce la creșterea cotelor de piață ale firmelor mari.

Dacă duminică ar fi alegeri, tu cu cine ai vota?

Vezi rezultate

Loading ... Loading ...
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Israelul își pregătește răzbunarea pentru Iran: ce ținte sunt luate în vizor și când poate...
Ce se întâmplă în fosta vilă a lui Irinel Columbeanu! Vecinii sunt disperați, nu mai...
FOTO. Ea e gimnasta sexy căreia bărbații i-au cerut apa în care a făcut baie!
Demisii în lanț la o multinațională care le-a cerut angajaților să vină 5 zile pe...
Paul este motociclistul care a murit nevinovat la 18 ani, după ce a fost lovit...
Imagini greu de privit din Israel. Cratere uriașe, resturi de rachete și cartiere distruse în...
Eclipsă inelară de Soare astăzi. De la ce oră și în ce regiune poate fi...
Prințesa Diana și propunerea indecentă făcută de Mohamed Al Fayed: „A ieșit din biroul lui...
Trucul care te ajută să plătești mai puțin la gaze. Factura va fi mult mai...
Topul judeţelor în funcţie de salariul mediu. În Bucureşti se câştigă aproape dublu faţă de...
Ana-Maria Vasiliu l-a înșelat pe Gabriel?! Soacra a rupt tăcerea: "Nu te omoară nimeni degeaba"
Un bărbat a fost atacat de urs în plină zi, în județul Suceava! În ce...
Vedete cu lenjeria intimă la vedere! Topul celor mai transparenți chiloței
Au voie utilajele agricole să circule pe drumurile publice? Cum depășești corect un utilaj de...
Iranul a lansat aproape 200 de rachete către Israel. Atacul a fost „mult mai mare”...
A fost găsită o planetă CA PĂMÂNTUL în jurul unei stele foarte aproape de noi
Decizie pentru românii cu mașini mai vechi de 15 ani. Pot ridica 3.000 de lei...
Top 10 cele mai mari pensii din România. Cu două îți cumperi un apartament de...
Hohote de plâns la Asia Express! Ce echipă a ajuns prima la Irina Fodor, în...
VIDEO China este pregătită de război
Ce mesaj a postat Medana Oprea pe rețelele de socializare: "La fel este și situația...
Cu ce se ocupă Cătălina, fiica lui Constantin Enceanu? A ales un drum diferit față...
BANCUL ZILEI. Bulă face dragoste cu o tipă pe întuneric: - Ce nesimţit eşti!
Muntele Everest este o anomalie în Himalaya, iar cercetătorii au aflat de ce