O angajată a gigantului Alibaba acuză un manager de viol iar scandalul care e în plină desfășurare în China atrage atenția asupra culturii organizaționale a celui mai mare grup de comerț electronic al țării, scrie Financial Times.
Conducerea Alibaba încearcă să gestioneze scandalul de agresiune sexuală care a aruncat cea mai mare companie de e-commerce a Chinei în mijlocul mișcării #MeTooo din China, afectându-i reputația, chiar în perioada în care Beijingul pune presiune pe giganții săi din domeniul tehnologiei, relatează Financial Times.
Totul a început după ce o angajată a reclamat că a fost violată de șeful ei direct, în urmă cu două săptămâni. Luni, într-o scrisoase internă „de dinanainte de răsărit”, directorul executiv al Alibaba, Daniel Zhang, s-a angajat să schimbe cultura companiei șia anunțat concedierea unui manager care ar fi agresat sexual una dintre angajatele lui. Mai mult, doi alți angajații pe poziții de conducere care nu au intevenit după acest incident și-au dat demisia, a adăugat directorul executiv al Alibaba.
Daniel Zhang a caracterizat presupusa agresiune sexuală drept „o umilire” pentru toți angajații Alibaba. „Trebuie să reconstruim, trebuie să schimbăm”, a spus el.
Directorul executiv al Alibaba a spus că angajata a reclamat prima dată agresiunea în data de 2 august, dar șefii grupului din cadrul business-ului „au eșuat în prioritizarea protecției angajatei” și nu au luat nicio măsură.
„Atunci când angajata a raportat un asemenea act oribil precum violul, ei nu au luat decizii imediate, nici măsuri adecvate”, a scris Daniel Zhang, precizând că seful diviziei de resurse umane a demisionat.
Acuzațiile au dus la un val de reacții în timpul weekendului trecut în China, unde 6.000 de angajați au creat un grup online pentru a solicita schimbări. Printr-o scrisoare citată de FT, angajații susțin că presupusa agresiune a adus la lumină „găuri sistemice” în guvernanța corporativă a companiei.
Discuțiile online privind incidentul au inclusi dezbateri privind cultura organizațională a Alibaba, care a încurajat în trecut jocuri „de spart gheața” între angajați pentru camaraderie promova camaraderia. Printre altele, angajații bărbați duceau în brațe colegele sau lingeau în același timp acadele, în timp ce în altele se făceau presiuni pentru consum de băuturi, spun foștii angajați. Pe de altă parte, compania susține că a avut „o politică de toleranță-zero față de comportamente sexuale neadecvate”.
Victima agresiunii reclamate și-a prezentate cazul pe grupul intern de mesagerie și a organizat un protest în sala de mese a companiei după ce șefii ei direcție nu au luat nicio măsură pentru sancționarea agresiunii reclamate.
Într-un mesaj publicat vineri, angajata l-a acuzat pe șeful ei de agresiune sexuală după ce ar fi fost presată să bea puternic la un banchet de afaceri, scrie FT.
BBC dă detalii din plângerea de 11 pagini împotriva managerului ei, pe care îl acuză că a violat-o într-o cameră de hotel din Jinan în timp ce era ameţită după o cină la care s-a consumat alcool. Managerul acuzat a recunoscut că a „existat un act intim” în timp ce femeia „era în stare de ebrietate”, potrivit declarațiilor lui Daniel Zhang. În scrioarea transmisă angjajaților, citată de BBC, scie că „va fi concediat și nu va fi niciodată reangajat. Dacă într-adevăr a comis violul sau acte indecente împotriva legii, asta va fi stabilit de oamenii legii”.
Angajata spune în plângerea citată de BBC că a fost forţată să călătorească 900 de kilometri depărtare de sediul Alibaba, până la Jinan, sub pretextul unei întâlniri cu un client şi i s-a ordonat de către superiori să consume alcool la cină, în seara zilei de 27 iulie. Potrivit BBC, femeia a spus că în acea seară clientul a sărutat-o, apoi a doua zi s-a trezit goală, fără hainele pe care le purtase cu o seară înainte, fără să își aducă aminte nimic. Astfel, ea a solicitat să verifice camerele de supraveghere ale hotelului. Aşa a descoperit că managerul ei a intrat de patru ori în camera sa pe timpul nopţii. Poliția din Jinan a anunțat că investighează acuzațiile.
Scandalul a venit la câteva zile după ce vedeta pop canadiană de origine chineză Kris Wu a fost reținut de poliția din Beijing sub suspiciunea de viol după ce mai multe femei l-au acuzat că și-a folosit infulența pentru a face presiuni asupra lor pentru a face sex. Wu a negat acuzațiile.
Cele două cazuri de notorietate care s-au sucedat rapid zilele acestea au realimentat mișcarea #MeeToo, care a suferit în urma cenzurii online și o evoluție firavă după ce o serie de acuzații lansate în 2018 au declanșat dezbateri ample privind dreppturile femeii.
În ceea ce privește Alibaba, acest caz vine după un alt scandal sexual ce implica un managar, de anul trecut, și prin urmare a adus compania în vizorul publicului într-un context în care autoritățile chineze monitorizează tot, de la cultura la locul de muncă și beneficiile angajaților, la încălcări ale protocoalelor de securitate și concurență, la marile companii de tehncologie.
O publicație dedicată tineriloraflată sub publicația reprezentantivă a regimului comunist de la Beijing, People’s Daily, scrie că incidentul arată că „Nu numai puterea trebuie pusă într-o cușcă, dar și capitalul trebuie pus, de asemenea”.
Acțiunile Alibaba pe bursa de la Hong Long au scăzut cu aproape 3%, conchide FT.