Prima pagină » Știri externe » Google a câștigat procesul cu Sindicatul autorilor americani în privința digitalizării cărților

Google a câștigat procesul cu Sindicatul autorilor americani în privința digitalizării cărților

Google a câștigat procesul cu Sindicatul autorilor americani în privința digitalizării cărților
Compania Google Inc. a câștigat, joi, un proces care îi fusese intentat în urmă cu opt ani de Sindicatul autorilor americani (Authors Guild), privind drepturile de autor pe care gigantul de internet ar trebui să le plătească pentru digitalizarea a milioane de cărți, informează Reuters.

Compania Google Inc. a câștigat, joi, un proces care îi fusese intentat în urmă cu opt ani de Sindicatul autorilor americani (Authors Guild), privind drepturile de autor pe care gigantul de internet ar trebui să le plătească pentru digitalizarea a milioane de cărți, informează Reuters.

Proiectul de digitalizare a cărților a devenit subiect de litigiu în urmă cu opt ani, când Google a început să copieze milioane de volume, ca urmare a unui acord cu mai multe biblioteci, inclusiv cele de la prestigioasele universități Harvard, Stanford și Oxford.

Începând din anul 2004, compania a scanat peste 20 de milioane de volume în cadrul proiectului Google Books, precizând că intenționează să facă disponibile cât mai multe cărți în mod gratuit, pentru oricine are o conexiune la internet.

Însă Authors Guild, sindicatul autorilor americani, a susținut că inițiativa Google încalcă legislația privind drepturile de autor, întrucât compania a digitalizat aceste cărți pentru biblioteca sa online fără a avea permisiunea autorilor volumelor respective.

Astfel, în 2005, Authors Guild a dat în judecată Google. Potrivit cererii înaintate în instanță de Authors Guild, Google ar fi trebuit să plătească 750 de dolari pe fiecare carte copiată, distribuită sau pusă online la dispoziție utilizatorilor motorului de căutare pe internet.

La rândul său, Google a estimat că ar fi trebuit să plătească peste 3 miliarde de dolari, dacă instanța ar fi dat câștig de cauză Authors Guild.

Joi, judecătorul Denny Chin din New York a dat însă câștig de cauză în acest proces companiei Google. În motivarea deciziei sale, Denny Chin a spus că Google Books constituie o „utilizare echitabilă” a drepturilor de autor, care respectă legislația privind copyright-ul, protejându-i suficient pe autori astfel încât să încurajeze activitatea lor creatoare. În același timp, judecătorul a considerat că realitatea este aceea că Google Books servește mai multor scopuri educaționale importante. Denny Chin a mai spus că scanarea a oferit „o nouă viață” unor volume care nu mai sunt reeditate și unor cărți vechi, care fuseseră uitate în biblioteci.

„A fost o cale lungă de parcurs și suntem absolut încântați de decizia instanței”, au declarat reprezentanții Google într-o declarație de presă. „Așa cum am spus de mult timp, Google Books este în conformitate cu legislația privind drepturile de autor”, au mai spus reprezentanții Google.

Însă Authors Guild plănuiește să facă apel la decizia luată joi de instanța din New York. Decizia luată de judecătorul Denny Chin poate fi atacată cu recurs la Curtea Supremă din SUA.

„Google a digitalizat fără a avea dreptul unele dintre cele mai importante opere ale literaturii internaționale, care sunt protejate de copyright și profită din distribuția acestora”, a declarat Paul Aiken, directorul executiv al Authors Guild, pentru Reuters.

Potrivit AFP, în proiectul său privind digitalizarea, Google a intrat în conflict cu mai multe asociații și organizații care îi reprezintă pe proprietarii de drepturi de autor, însă a reușit să rezolve pe cale amiabilă câteva din aceste litigii. De exemplu, Google a încheiat anul trecut un acord cu asociația editorilor americani (AAP).

Cele mai multe dintre cărțile digitalizate (93%) nu sunt opere de ficțiune, ci biografii, cărți de gastronomie, dicționare, tratate și lucrări universitare.

Google, proprietarul celui mai popular motor de căutare pe internet, a lansat în ultimii ani noi servicii pentru atragerea de noi utilizatori și venituri.

 

Citește și