Prima pagină » Știri externe » GOOGLE poate deveni un complice în promovarea CENZURII. Mai multe organizații de apărare a drepturilor omului, cer companiei ANULAREA platformei speciale pentru CHINA

GOOGLE poate deveni un complice în promovarea CENZURII. Mai multe organizații de apărare a drepturilor omului, cer companiei ANULAREA platformei speciale pentru CHINA

GOOGLE poate deveni un complice în promovarea CENZURII. Mai multe organizații de apărare a drepturilor omului, cer companiei ANULAREA platformei speciale pentru CHINA
Mai multe organizații de apărare a drepturilor omului cer Google anularea platformei speciale pentru China

Conform grupului, în situația în care Google va merge mai departe cu proiectul „Dragonfly” -numele dat versiunii de Google concepută pentru China -, există un risc foarte mare de a deveni complice la violarea drepturilor omului, acceptate pe plan internațional.

Grupul de organizații mai solicită și ca Google să își clarifice poziția cu privire la noțiunea de „cenzură” în cazul Chinei, dar și să garanteze siguranța persoanelor care transmit informații cu privire la violarea drepturilor omului.

Printre organizațiile semnatare se numără Amnesty International, Human Rights Watch, Reporters Without Borders (RSF), PEN International sau Human Rights in China.

Scrisoarea celor 14 organizații a venit după ce, la începutul lunii august, publicația The Intercept, citând surse chiar din cadrul companiei Google, a făcut publice planuri ale acesteia de a lansa o versiune a motorului său de căutare special concepută pentru China. În acea versiune ar urma să fie eliminate site-uri sau terminologii legate de drepturile omului, democrație, religie sau proteste pașnice.

În plus, Google ar fi dezvoltat și versiuni ale sistemului de operare Android, de asemenea adaptate cerințelor autorităților chineze. Denumite „Maotai” și „Longfei”, versiunile ar fi fost deja supuse unor demonstrații, urmând ca o versiune finală să fie lansată în șase sau nouă luni – fiind necesară aprobarea autorităților chineze.

În momentul de față, cea mai mare parte a utilizatorilor chinezi nu pot accesa Google deoarece este blocat de așa-numitul Mare Firewall. China mai cenzurează, însă, și platformele Instagram, Twitter și Facebook, precum și publicațiile The New York Times și The Wall Street Journal. De asemenea, mai cenzurează și informațiile legate de sex, vorbire liberă, oponenți politici, studii academice, despre masacrul din Piața Tiananmen din 1989, legate de referiri la „anticomunism” și „dizidenți”, precum și de cărți care prezintă regimurile autoritare într-o lumină nefavorabilă.

Nu este prima dată când Google este criticată pentru tentativele de conformare la cerințele de cenzură ale autorităților chineze. În 2010, ca urmare a numeroaselor critici din interiorul Statelor Unite, compania a părăsit China. De altfel, în situația în care versiunea chineză a Google va fi, într-adevăr lansată, va fi prima oară în zece ani când compania va opera în China.

 

Citește și