Numeroase autobuze au început transferarea migranților din tabăra improvizată de la Idomeni în centrele nou construite din Salonic. Migranții au refuzat adesea să se mute departe de graniță, în ciuda condițiilor extrem de dificile în care trăiau, dar par să se fi resemnat în ultimele zile, relatează BBC.
Cel puțin 8400 de oameni se află în tabăra de la Idomeni, majoritatea fiind copii și femei. Cei mai mulți dintre au fost blocați la granița Greciei cu Macedonia, în drumul lor către Europa de Vest.
„Am pregătit bagajele. Dacă nu folosesc forța, voi sta acolo pentru un timp. Dacă o folosesc…nu am venit aici să mă lupt cu nimeni, așa că voi pleca. Am fugit din Siria pentru că nu vreau să mă lupt cu nimeni”, a declarat Rezan, un refugiat sirian, pentru BBC.
Sute de polițiști au fost mobilizați în această operațiune, însă autoritățile susțin că nu se va folosi forța. Poliția a împiedicat accesul jurnaliștilor în zonă, însă au fost observate cel puțin 20 de dube și un elicopter care monitorizau operațiunea începută marți dimineață.
Migranții provin în mare parte din zonele afectate de război, precum Siria, Afganistan sau Irak.
Operațiunea este planificată pentru a fi finalizată în termen de 10 zile, a declarat jurnalistul Giorgos Christides pentru publicația germană Der Spiegel.
Luni, într-o declarație pentru presa din Grecia, purtătorul de cuvânt al guvernului, Giorgos Kyritsis, a declarat că toți migranții vor fi mutați.