El le-a spus parlamentarilor greci că va achiziționa încă zece nave destinate patrulării în apele teritoriale.
„Sunt bineveniți în Grecia doar aceia pe care îi alegem noi. Cei care nu sunt acceptați vor fi deportați. Vom închide permanent ușa traficanților de migranți și celor care vor să intre în Grecia chiar dacă nu au dreptul de a primi azil”, a spus Mitsotakis.
Grecia a fost principala poartă de intrare în Uniunea Europeană pentru peste un milion de migranți în perioada 2015-2016. Deși numărul refugiaților a scăzut semnificativ în următorii ani, sosirile au început să crească din nou, mai ales dinspre Turcia, astfel că aproximativ 37.000 de persoane sunt cazate în centrele pentru azilanți din insulele grecești, un număr cu mult peste capacitatea de cazare a acestor instituții.
„Grecia are punctele ei forte, dar nu este o vie fără gard”, a spus Mitsotakis, folosind o expresie grecească ce vrea să sugereze că Grecia nu mai este deschisă pentru oricine. „Acele zile au trecut”, a adăugat premierul.
Guvernul Mitsotakis a anunțat miercuri că intenționează să mute aproximativ 20.000 de refugiați din taberele de pe insule, precum Moria și să îi trimită în partea continentală a țării până la finalul anului. Totodată, autoritățile au anunțat că speră ca noile centre pentru migranți să fie gata până în iulie 2020.
Cu toate acestea, organizația Medici Fără Frontiere susține că noile centre pentru cazarea migranților se aseamănă centrelor de detenție.
Mai multe organizații pentru drepturile omului au criticat noul cadrul legislativ care grăbește procesul de analizare a dosarelor depuse de solicitanții de azil, acuzând autoritățile că grăbirea procesului de analiză încalcă dreptul migranților de a avea parte de un proces corect.
Cu toate acestea, Mitsotakis a declarat în Parlament că noile centre vor fi sigure și că vor exista condiții decente și spațiu pentru fiecare migrant cazat. „Treptat, scenele rușinoase din Moria vor dispărea. Ele vor fi înlocuite de imagini cu centre moderne și funcționale”, a spus el.