Grecia cere bani de la UE, dar continuă să ignore principalele condiții formulate de creditorii internaționali
În pofida eforturilor președintelui Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, de a-l convinge pe premierul de centru-stânga al Greciei, Alexis Tsipras, să reformeze sistemul pensiilor și să modifice condiții pe piața muncii, Guvernul elen a anunțat că nu va face concesii.
„Nu trebuie să existe așteptări din partea creditorilor că Guvernul Greciei va face vreun pas înapoi. Când sunt negocieri, ambele părți fac concesii”, a declarat Gabriel Sakellaridis, reprezentantul Executivului de la Atena, citat de Reuters.
„Nu vom trece de liniile noastre roșii. Este clar că nu vom diminua cuantumul pensiilor”, a spus Sakellaridis, precizând că Atena așteaptă ca miniștrii Finanțelor din statele zonei euro să recunoască progrese în negocieri, cu ocazia reuniunii de luni.
Izolată pe piețele financiare, Grecia riscă să rămână fără fonduri pentru plata salariilor bugetarilor și a pensiilor, existând riscul de a intra în faliment și de a fi nevoită să părăsească zona euro. În contextul promisiunilor privind depășirea austerității, Guvernul de la Atena, condus de premierul de extremă-stânga Alexis Tsipras, nu a putut ajunge la un acord cu creditorii internaționali pentru primirea unor fonduri de urgență suplimentare. Actualul program de asistență financiară în valoare de 240 de miliarde de euro oferit de BCE/CE/FMI expiră la sfârșitul lunii iunie.
Banca Centrală Europeană (BCE) a suplimentat, miercuri, fondurile de urgență destinate băncilor din Grecia cu 2 miliarde de euro, până la nivelul de 78,9 miliarde euro. Cu toate acestea, creditorii europeni au exprimat scepticism în legătură cu perspectivele unui acord rapid cu Grecia în următoarele zile, în contextul în care negocierile cu Atena stagnează de câteva luni. „De la ultima reuniune a Eurogrupului s-au înregistrat unele progrese în negocieri „, a declarat președintele instituției, Jeroen Dijsselbloem. „Cu toate acestea, numeroase probleme trebuie soluționate, este necesară aprofundare, detalii, astfel că nu va exista niciun acord luni. Trebuie să fim realiști”, a adăugat Dijsselbloem, referindu-se la viitoarea ședință a miniștrilor de Finanțe ai statelor din zona euro.
Guvernul grec condus de premierul de extremă-stânga Alexis Tsipras caută fonduri pentru plata salariilor și a pensiilor, precum și pentru achitarea unei rate de aproape 1 miliard de euro către FMI, în prima jumătate a lunii mai. Miniștrii de Finanțe din zona euro nu au ajuns la un acord pentru deblocarea ajutorului destinat Greciei, în lipsa unui plan complet de reforme din partea autorităților de la Atena. Alexis Tsipras a semnalat că ar putea consulta populația, prin referendum, dacă să aprobe un acord cu creditorii care nu ar respecta angajamentul din campanie, de a pune capăt austerității.