Grecia încearcă să evite privatizarea companiei care gestionează rețeaua de electricitate, o măsură cerută de creditorii internaționali
„Vom încerca să găsim măsuri alternative, echivalente, așa cum a fost cazul și în alte țări europene”, a declarat Panos Skourletis într-un interviu acordat revistei Agora.
„Rețeaua energetică are o importanță strategică, astfel că ar trebui să rămână a statului”, a argumentat Skourletis, potrivit Reuters.
În cadrul măsurilor convenite cu Eurogrup, Grecia a stabilit vânzarea companiei ADMIE, cu excepția situației în care vor fi identificate modalități de reintrare în concurență.
Fostul guvern conservator de la Atena lansase procedurile pentru vânzarea a 66% din pachetul de acțiuni al companiei ADMIE, o unitate a grupului de electricitate de stat PPC (DEHr.AT). Însă Guvernul premierului de extremă-stânga Alexis Tsipras a blocat procedurile de privatizare imediat după începerea mandatului, în ianuarie. „Trebuie să înțelegem că rolul grupului energetic PPC și activele ADMIE sunt de neprețuit”, a spus Skourletis.
Liderii zonei euro au ajuns, pe 13 iulie, la un acord cu partea elenă pentru negocierea unui al treilea program de asistență financiară, care să permită rămânerea Greciei în zona euro. Grecia și-a asigurat restructurarea datoriilor și finanțarea pe termen mediu în cadrul unei pachet în valoare de 86 de miliarde de euro care va permite țării să rămână în zona euro. Grecia are o datorie totală de peste 320 de miliarde de euro, dintre care 65% către țări din zona euro și către FMI, iar 8,7% către Banca Centrală Europeană (BCE). Începând de la 1 iulie Grecia este, tehnic, în incapacitate de plăți.
Negocierile care ar fi urmat să înceapă vineri la Atena pentru al treilea program de asistență financiară au fost amânate câteva zile, din rațiuni organizatorice. Potrivit unui oficial UE, creditorii internaționali caută un loc sigur pentru discuții.