Grecia nu a adus nimic nou la masa negocierilor. Toți liderii UE se întâlnesc duminică pentru decizia finală asupra Greciei. Merkel: „Situația este atât de periculoasă”
Miniștrii Finanțelor din zona Euro, precum și liderii politici ai Europei au așteaptat marți ca premierul Alexis Tsipras și noul ministru de Finanțe de la Atena, Euclid Tsakalotos, să pună pe masă noile lor propuneri pentru ieșirea din impasul în care au ajuns negocierile privind datoria suverană a Greciei, care depășește 320 miliarde de euro, adică aproximativ 180% din PIB.
Acest lucru nu s-a întâmplat astăzi, noul ministru de Finanțe grec făcând doar o prezentare orală, iar propunerile scrise din partea Greciei urmând să fie prezentate „probabil” miercuri, când Grecia ar urma să solicite un nou împrumut prin ESM, de la statele din zona Euro. Liderii europeni nu se mai așteptau la un acord în noaptea de marți spre miercuri, existând planul unui nou summit pentru duminică.
„Mingea este în terenul Greciei acum”, a declarat președintele Comisiei Europene, Jean Claude Juncker.
Grecii ar urma să prezinte un plan nu foarte diferit de ce au adus până acum la masa negocierilor, deși aceste măsuri au fost respinse de greci la referendum, conform Süddeutsche Zeitung: TVA scăzut în insule, TVA de 13% la restaurante, anumite tăieri din cheltuielile pe apărare.
„Delegația Greciei a părăsit masa negocierilor – nu faci așa ceva în Europa. A fost o mare greșeală. Trebuie să încercăm să găsim o soluție. Nu putem face asta astăzi – astăzi vom deschide drumul, prin discuții și înțelegere reciprocă, pentru a pune lucrurile în ordine„, a mai spus Juncker astăzi, adresându-se Parlamentului European.
Juncker a mai spus că CE se opune unui „Grexit”, aceeași poziție fiind anunțată și de premierul Franței, Manuel Valls. Germania nu este la fel de optimistă, chiar dacă Angela Merkel nu s-a pronunțat încă public, spunând doar că nu au fost atinse deocamdată condițiile pentru un nou acord cu Grecia. Ministrul italian de Externe Paolo Gentiloni a declarat că nu germanii sunt de vină pentru situația Greciei, ci liderii politici de la Atena.
Moneda europeană a înregistrat o scădere înaintea întâlnirilor de marți, căzând sub 1,1 dolari, conform Reuters, însă nu este o cădere semnificativă.
Băncile grecești rămân închise și astăzi, precum și bursa de la Atena, existând relatări că firmele își plătesc angajații cu bani cash. Măsura va fi prelungită inclusiv miercuri.
UPDATE 00.00 Într-o conferință de presă comună, președintele CE Jean Claude Juncker și președintele UE Donald Tusk spun că duminică va avea loc decizia finală cu privire la Grecia. Juncker a declarat că există un plan detaliat pentru un eventual Grexit. „Sunt împotriva unui Grexit, dar nu am ce face dacă guvernul Greciei nu vrea să facă ceea ce i se cere”, spune Juncker.
„Inabilitatea noastră de a ajunge la un acord poate duce la falimentul Greciei și la insolvența sistemului său bancar. Și cu siguranță, va fi foarte dureros pentru poporul grec. Nu am nicio îndoială că acest lucru va afecta întreaga Europă, și într-un sens geopolitic. Dacă cineva are iluzia că nu este așa, este naiv. Realitatea crudă este că mai avem doar 5 zile pentru acordul decisiv. Până acum am evitat să vorbesc despre termene limită, dar în noaptea aceasta trebuie să o spun răspicat – termenul final este la sfârșitul acestei săptămâni. Toți suntem responsabili de această criză și toți avem responsabilitatea de a o rezolva„, a declarat Donald Tusk.
Conform lui Juncker, Grecia are timp până vineri dimineața pentru a veni cu propuneri detaliate pentru un acord de împrumut.
UPDATE 23.40 Cancelarul german Angela Merkel a declarat că nu există încă o bază de negociere cu Grecia și că așteaptă propunerile atașate cererii de împrumut prin ESM de miercuri, ale premierului Tsipras. Merkel spune că speră să aibă până joi un program multianual de reforme grecești, pentru a putea obține acordul Bundestagului pentru noi negocieri cu Grecia, până la summitul UE de duminică.
Merkel spune că respectă rezultatul referendumului de duminică, din Grecia, însă că la mijloc este și suveranitatea altor 18 state UE. Prin acest referendum, mâna lui Tsipras a devenit mai puternică, însă a lăsat mult mai puțin loc de manevră pentru celelalte 18 state Euro.
Merkel vrea să audă propuneri pe termen lung ale Greciei, înainte să fie de acord cu un împrumut pe termen scurt.
Justificarea cancelarului Germaniei pentru summitul extins de duminică, cu toți liderii UE: „Pentru că am considerat că situația este atât de periculoasă”.
Datoria Greciei nu poate fi redusă, pentru că acest lucru este ilegal conform Tratatului UE, spune Merkel.
UPDATE 23.30 Summitul liderilor politici ai zonei Euro s-a încheiat fără vreo concluzie cu privire la Grecia. Un nou summit, de data aceasta cu participarea tuturor liderilor statelor UE, va avea loc duminică, a anunțat premierul Italiei, Matteo Renzi.
UPDATE 22.50 Atât președintele SUA Barack Obama, cât și Hillary Clinton au făcut apel la Grecia și la liderii UE să ajungă la un acord, pentru ca Grecia să rămână în zona Euro.
UPDATE 21.00 Summitul liderilor europeni este în desfășurare, Alexis Tsipras vorbindu-le despre planurile Greciei. Surse citate de Reuters spun că cel mai probabil nu se va ajunge la vreo concluzie în această noapte și că un nou summit va fi convocat duminică. Pe de altă parte, președintele UE Donald Tusk a cerut celorlalți lideri să atingă un consens cu privire la posibilitatea acordării unui nou împrumut Greciei, prin ESM (European Stability Mechanism).
UPDATE 19.30 Înaintea summitului dintre liderii politici ai statelor din zona Euro, are loc o întâlnire între Alexis Tsipras, Angela Merkel, Francois Hollande și președintele Comisiei Europene, Jean Claude Juncker.
UPDATE 18.20 Angela Merkel spune că nu există încă o bază pentru noi negocieri cu Grecia. „Nu mai este o chestiune de săptămâni, este o chestiune de zile”, avertizează cancelarul Germaniei.
UPDATE 18.00 Președintele Eurogrup, olandezul Jeroen Dijsselbloem, a confirmat că Grecia nu a făcut propuneri scrise noi la întâlnirea de astăzi. Miercuri, Grecia va înainta însă o cerere oficială pentru un nou împrumut de la ESM (Mecanismul European de Stabilitate), pe care miniștrii de Finanțe o vor discuta tot mâine. Această cerere ar trebui să conțină și termenii Greciei.
UPDATE 17.45 Notițele lui Euclid Tsakalotos pentru întâlnirea cu miniștrii de Finanțe ai Eurozonei:
UPDATE 17.20 Premierul grec Alexis Tsipras se va adresa Parlamentului European, miercuri dimineață.
UPDATE 16.25 Mai multe surse declară că Grecia nu are propuneri noi pe care să le prezinte Eurozonei, conform Financial Times. Se pare că abia mâine vor exista aceste noi propuneri. Ministrul de Finanțe Tsakalotos a făcut însă o prezentare orală a acestor noi termeni.
Președintele Greciei, Prokopis Pavlopoulos, i-a scris marți președintelui UE Donald Tusk, despre negocierile liderilor politici de la Atena. Toți liderii politici greci, cu excepția Partidului Comunist, au căzut de acord asupra următoarelor:
„Votul recent al grecilor la referendum nu constituie un mandat de ruptură de zona Euro, ci un mandat de a continua și a întări efortul de a obține un acord just din punct de vedere social și viabil din punct de vedere economic. Guvernul își va asuma responsabilitatea de a continua negocierile și fiecare lider politic va contribui la acest efort pe baza rolului lor instituțional și politic.
Scopul comun, în acest context, este găsirea unei soluții care să asigure:
– Acoperirea, în mod suficient, a nevoilor financiare ale țării.
– Reforme credibile, bazate pe distribuirea corectă a poverilor și pe promovarea creșterii, cu cât mai puține consecințe recesive posibil.
– Un program puternic, încărcat de dezvoltare, orientat în primul rând spre confruntarea șomajului și încurajarea antreprenoriatului.
– Un angajament pentru începerea unei discuții substanțiale despre confruntarea problemei viabilității datoriei publice a Greciei.
Liderii politici ai Greciei au mai subliniat că restaurarea lichidității sistemului bancar al Greciei, în coordonare cu BCE, constituie o prioritate imediată”.
UPDATE 15.00 Declarație interesantă a vicecancelarului Germaniei, Sigmar Gabriel, liderul socialiștilor și opozant al lui Merkel: „Sunt deseori deranjat de ceea ce face guvernul Greciei. Dar parte a adevărului este: nenorocirea nu este vina lor. Mai degrabă, e vorba de guvernele anterioare, de elita economică și politică ce a jefuit țara. Trebuie spus că Europa a stat deoparte și a privit pentru mult timp, nu a spus nimic și nu a făcut nimic”.
UPDATE 14.45 Discuțiile între miniștrii de Finanțe ai Eurozonei au început, anunță purtătorul de cuvânt al Reprezentanței Franței la UE.
UPDATE 14.30 Cei mai mulți miniștri de Finanțe, inclusiv cei ai Franței și Germaniei, care au sosit la summit spun că nu vor discuta nimic înainte să vadă propunerile Greciei. Poziții în favoarea Grexit-ului au avut miniștrii Letoniei sau Finlandei, în timp ce ministrul de Finanțe al Spaniei a spus că nu își dorește așa ceva.
Ediția de astăzi a cotidianului german Bild titrează: „Astăzi avem nevoie de Cancelarul de Fier”.
UPDATE 13.20 Miniștrii de Finanțe ai zonei Euro au început să se adune la Bruxelles. Președintele Eurogrup (grupul statelor Euro), olandezul Jeroen Dijsselbloem, a declarat la intrarea la summit că votul de duminică al grecilor înseamnă că vechile propuneri pentru atingerea unui acord au fost respinse și că sunt așteptate noi propuneri din partea Greciei pentru ieșirea din criză.
„Presiunea este mai ales pe greci, băncile sunt închise și situația este dificilă. Cred că guvernul Greciei are interesul să vină cu soluții serioase și credibile în curând”, a mai spus președintele Eurogrupului.
Jurnaliștii l-au întrebat dacă noile propuneri nu sunt în mare aceleași ca cele vechi, câteva ajungând pe surse în presa germană. „Se pare că voi le aveți, eu intru să mă văd cu colegii mei. Am făcut tot ce se putea să întărim eurozona și să o ținem împreună. Nu putem avea un rezultat care să ne afecteze credibilitatea. Trebuie să fie credibil pentru viitorul Greciei și al Eurozonei”, a spus oficialul, conform The Guardia.