Grecia reia negocierile cu creditorii, întrerupte înainte de alegeri
Discuțiile se vor concentra pe bugetul anului 2016, cele două părți pornind de pe poziții diferite, în condițiile în care creditorii consideră că este nevoie de noi măsuri fiscale.
Cele mai dificile probleme vor fi însă reformele majore, în domeniul sistemului de asigurări sociale, recapitalizarea băncilor și reforme structurale care vor afecta mari părți ale economiei și societății.
Oficiali guvernamentali au declarat că experții tehnici ai creditorilor vor sosi la Atena săptămâna viitoare pentru a analiza datele fiscale.
În privința țintelor fiscale, oficialii guvernamentali susțin că acestea pot fi îndeplinite, în timp ce creditorii sunt îngrijorați că măsurile aprobate de Parlament nu sunt aplicate corect și ar putea necesita noi intervenții.
Potrivit Ministerului de Finanțe, după aplicarea măsurilor votate de Parlament în luna august este foarte probabil să fie îndeplinită sau depășită ținta de deficit bugetar.
Autoritățile elene estimează că Grecia ar putea înregistra buget echilibrat sau chiar surplus al bugetului primar.
Dacă toate măsurile convenite cu creditorii vor fi implementare, autoritățile de la Atena prognozează că anul viitor poate fi obținut un excedent bugetar primar de 0,5%.
Estimările vor fi incluse în proiectul de buget pentru 2016 care va fi prezentat Parlamentului pe 5 octombrie, care ar putea include și o estimare revizuită referitoare la evoluția PIB în 2015.
În acordul de bailout este prevăzută pentru acest an o contracție economică de 2,3%, dar cele mai recente estimări indică un declin de până la 1,5%. Guvernul se va folosi de această estimare pentru a respinge presiunile din partea creditorilor pentru noi măsuri fiscale.