Grecia va avea de cel puțin 20 de ani ca să readucă șomajul la nivelul anterior crizei
Grecia va avea nevoie de cel puțin 20 de ani să reducă rata șomajului sub 10%, de la nivelul record actual de 27,6%, potrivit unui raport realizat de cel mai mare sindicat din sectorul privat elen, GSEE, relatează Kathimerini.
Institutul Muncii al GSEE a ajuns la concluzia că este nevoie de două decenii sau chiar mai mult pentru ca șomajul să coboare la nivelul anterior crizei.
Studiul sugerează că până în 2014 puterea de cumpărare a grecilor va ajunge la jumătate față de nivelul de dinaintea crizei, salariile înregistrând în ultimii trei ani un declin în valoare cumulată de 41 de miliarde de euro. Institutul a arătat totodată că cererea internă a coborât deja la nivelul din 1999.
Portalul Greek Reporter a relatat cu o zi în urmă, citând date ale Inspectoratului Muncii, că rata record a șomajului, de 27,6%, face ca muncitorii eleni să fie atât de speriați că își vor pierde slujbele încât 1,1 milioane dintre ei muncesc fără să fie plătiți cu lunile sau chiar deloc.
Potrivit Inspectoratul Muncii, numai 700.000 din 1,8 milioane de angajați în sectorul privat își primesc salariile la timp.
Datele arată că în pofida legilor în vigoare și a amenzilor ocazionale aplicate companiilor care nu le respectă, plângerile din partea angajaților sunt foarte rare, din cauza fricii că vor fi concediați, dar și a faptului că este mult mai ieftin pentru firme să plătească amenzile decât personalul.